Pääministeripuolue sdp on nimennyt kansanedustaja Aki Lindénin perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun sijaiseksi (sd).

Lindénin valinta oli sdp:n puheenjohtajan, pääministeri Sanna Marinin esitys. Marin kertoi tiedostustilaisuudessa, että valinta oli yksimielinen ja myös eduskuntaryhmän tukema.

Valinnan teki sdp:n puoluevaltuusto ylimääräisessä kokouksessaan.

Lasta odottava Kiuru on kertonut aikovansa olla syksyyn asti perhevapaalla.

Kiurun laskettu aika on maaliskuun lopulla.

Lindén kuvasi, että ministeri Kiuru on hoitanut pestiään ”todellisena työmyyränä”. Hän myös kuvasi hyppäävänsä liikkuvaan junaan.

Tarkkaa päivämäärää Lindénin ministeriksi nousulle ei vielä tiedetä, mutta Lindénin mukaan vaihdos tapahtuu helmikuun aikana. Kiuru on kertonut jäävänsä vanhempainvapaalle 3.2.2022 alkaen.

Linja koronarajoituksissa riippuu tilanteesta, sanoi Lindén kysymykseen, ajaako hän Kiurun tavoin tiukkaa linjaa koronarajoituksissa.

Lindén totesi, että epidemia ei ole vielä ohi.

”Tilanne säätelee [koronarajoituksia]. Olemme lukujen valossa eräänlaisessa tasannevaiheessa. Olemme jonkinnäköisen korkean aallon tasannevaiheessa”, Lindén sanoi viitaten sairaalahoidon kuormituksen tilanteeseen.

Kuinka nopeasti tämä lähtee alas ja kuinka nopeasti rajoituksia voidaan purkaa, se vaatii Lindénin mukaan kaiken mahdollisen tiedon. Jonkinlainen rajoitusten purkaminen lienee hänen mukaansa mahdollista.

Pääministeri Marin kertoi, että hänelle oli selvää, että hän esittää Lindéniä ministeriksi.

”Minulla oli tässä käytännössä vain yksi nimi”, Marin sanoi.

Lindén totesi, että henkilökohtaista pyrkyä hänellä ei tehtävään ollut.