Entinen Husin toimitusjohtaja, nykyinen sdp:n kansanedustaja Aki Lindén kritisoi kovin sanoin maskikohua, joka lähti oppositiopuolue kokoomuksen kyseenalaistettua perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) toiminnan koronaepidemian hoidossa.

Kokoomus esitti perjantaina epäluottamusta Kiurulle. Maskikeskustelussa esillä on ollut myös se, onko Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtoa painostettu ja laitosta ohjailtu maskilinjassa ja -viestinnässä.

”Mitä siitä olisi ajateltava, että kansanedustajat, jotka liikkuvat ympäri eduskuntaa ilman maskia, tulevat television eteen maskit kasvoilla esittämään epäluottamusta hallituksen maskilinjauksille? Olin 43 vuotta työelämässä ja vasta eduskunnassa näen tällaista pelleilyä”, Lindén tviittaa.

”Suomessa oppositiopolitiikka on alkanut saada yhä enemmän ”trumpilaisia” piirteitä. Todellisten vaihtoehtojen sijasta esitetään hillittömiä syytöksiä hallitusta ja sen yksittäisiä ministereitä kohtaan. Perussuomalaiset vielä ymmärrän, mutta että kokoomus. Huh-huh”, hän myös ihmettelee.

”Opposition hyökkäyksessä Krista Kiurua ja Sanna Marinia vastaan on irrationaalisia piirteitä. Tulee jotenkin 1600-luvun noitavainot mieleen”, Lindén myös kritisoi.

Lindén myös puolustaa hallituksen koronalinjaa.

”Epidemiaa torjutaan aina riskitason mukaisesti. Keväällä (suhteellisen lievä muihin verrattuna) lock down, jolla epidemia tyrehtyi nopeasti, sitten ’vapaa’ kesä ja syksyllä halutaan pitää yhteiskunta auki, vaikka tartuntaa on, yhtenä apukeinona nyt myös maskit. Mistä häly?” hän kysyy.

Lindén tuo myös voimallisesti esiin vertailun Norjan linjauksiin. Hän toteaa, että Suomi ja Norja ovat parhaimmassa päässä Länsi-Euroopassa epidemian torjunnassa ja myös maskilinja on ollut verrattaen samankaltainen.

”Norja suositti maskien (hyvin rajoitettua) käyttöä ensimmäisen kerran koronaepidemian aikana 14.8.2020. Onkohan siellä valehdeltu? tai manipuloitu tutkimuksia? Millainen hallitus siellä on?! Epidemian torjunnan tulokset ovat muuten Suomen ohella Länsi-Euroopan parhaat”, Lindén tvittaa.

Lindén vertasi Suomea ja Norjaa jo perjantaisessa eduskuntakeskustelussa, jossa kokoomus esitti epäluottamusta Kiurulle.

– Kyllä minä nyt ihmettelen tätä kokoomuksen maskipopulismia. Tämä asiahan on erittäin selvä. Otin tässä esille erään johtavan virologin viimekesäisen kannanoton, jossa hän totesi, että Norjan kansanterveyslaitos tutki kesäkuussa tilanteen, ja ’hiljaisen epidemian oloissa 200 000 ihmisen pitäisi käyttää maskia, jotta estettäisiin yksi tartunta viikossa’. Sitten todettiin, että vaikka Suomessa tilanne on hiljainen, maailmalla se on huono. Mikä tahansa suojaustoimenpide pitää aina suhteuttaa siihen riskiin. Kypärä suojaa päätä kaatuessa, mutta me emme käytä kypärää kävellessä, pyöräilyssä käytämme, jääkiekossa käytämme, emme lenkkipoluilla. Maskien tilanne oli aivan eri tilanne kesällä, kun meillä oli 10 tartuntaa päivässä ja liikuimme pääasiassa ulkona. Viime kevään tilanne oli se, että me suojasimme itseämme näillä voimakkailla rajoituksilla. Eilen tapasin THL:n johtavan tutkijan, joka totesi, että edelleen etäisyys on tärkeämpi asia kuin maski, mutta nyt me käytämme lisänä maskeja, Lindén sanoi.