Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan viime vuonna julkisessa terveydenhuollossa tehtiin noin 3 500 akupunktiohoitotoimenpidettä, kertoo Turun Sanomat.

Useimmissa suurissa kaupungeissa Suomessa akupunktiota on tarjolla osana mielenterveys- ja päihdepalveluja. Turun A-klinikan vieroitushoitoyksikössä esimerkiksi käytetään korva-akupunktiota vieroitusoireiden lievitykseen, ja se on klinikan mukaan hyvin suosittua asiakkaiden keskuudessa.

Huumehoitotyöryhmän työnohjaaja, psykoterapeutti Paavo Järvi arvelee sen rauhoittavan ja helpottavan unen saantia ja joissakin tapauksissa jopa vähentävän lääkkeiden tarvetta (TS 5.8.19).

Turun yliopiston, Åbo Akademin ja Tyksin valtakunnallisen PET-keskuksen johtaja, ylilääkäri Juhani Knuuti on tunnettu tutkitun tiedon puolustaja julkisuudessa. Hän esimerkiksi auttoi viime vuonna Turun lääketieteen opiskelijoita perustamaan Vastalääke ry:n, joka tuottaa samannimiselle verkkosivustolle tutkittuun tietoon perustuvia kirjoituksia ja kumoaa kirjoituksissaan räikeimpiä terveysväittämiä.

Mitä Knuuti on mieltä akupunktiosta hoitomuotona?

–On fakta, että akupunktiolla ei ole psyykkisiin sairauksiin vaikutuksia muutoin kuin rentoutumisen kautta, hän sanoi tänään Turun Sanomissa.

Akupunktion tarjoaminen rentoutusmuotona on Knuutin mielestä hyväksyttävää, kunhan ei väitetä, että sillä pääsee päihteistä eroon.

–Jos akupunktion takia vältetään jokunen rauhoittava lääkeannos, niin aina vaan parempi.

Knuuti pitää kuitenkin mielikuvituksen tuotteena akupunktioon liitettyä käsitystä, että neulojen oikeat pistoskohdat määräytyvät meridiaanien eli kehossa olevien kanavien mukaisesti.

Meridiaaneja ei tietenkään ole olemassa, Knuuti sanoo. Hoidon tehon kannalta ei hänen mukaansa ole väliä, mihin kohtaan neula pistetään.

Lue myös:

Juhani Knuuti: ”Tutkitun tiedon jakajina lääkärikunta on varsin passiivista” – Huuhaa ottaa tilan haltuun, jos asiantuntijat eivät niin tee (Mediuutiset 2.7.2019)

Terveyshumpuukissa liikkuu isot rahat – Vuoden vaikuttaja puhuisi jo Big Huuhaasta (Mediuutiset 13.12.2019)