Useat Euroopan maat ovat THL:n mukaan raportoineet echovirus 30:n aiheuttamien aivokalvotulehdusten lisääntyneen.

Isossa-Britanniassa löydösten määrä kasvoi helmikuussa 2018. Norjassa, Tanskassa, Ruotsissa ja Alankomaissa tapausmäärät lisääntyivät kesäkuussa 2018. Eniten tapauksia on ollut 0-3 kuukauden ikäisillä lapsilla ja 26-45 vuoden ikäisillä aikuisilla. Suomessa ei THL:n mukaan tiettävästi ole echo 30:n aiheuttamia aivokalvotulehduksia.

Echovirus 30 on tärkein aivokalvontulehdusta aiheuttavista enteroviruksista. Se saa aikaan epidemioita tyypillisesti 5–10 vuoden välein.

Suomessa enteroviruskausi alkaa loppukesällä ja painottuu syyskuukausille. Enterovirustartuntojen määrä ei ole muuttunut merkittävästi viime vuodesta: tänä vuonna tartuntatautirekisterissä on tapauksia 87, vuonna 2017 samaan aikaan 94. Tapausten odotetaan lisääntyvän syksyä kohti.

THL muistuttaa, että enterovirusinfektiota epäiltäessä tulisi ottaa hengitystie-erite- ja ulostenäyte. Näytteet lähetetään enterovirustutkimuksia tekevään kliinisen mikrobiologian laboratorioon, josta saa tarkemmat näytteenotto-ohjeet. Jos potilailla esiintyy vakavia oireita, jotka voivat olla enteroviruksen aiheuttamia, kannattaa ottaa yhteyttä myös THL:n tartuntatautilääkäriin.

Enterovirusinfektiot paranevat tavallisesti itsestään 1–2 viikon kuluessa. Vuosittain esiintyy kuitenkin myös vakavampia taudinkuvia. Enterovirukset aiheuttavat oireita useimmiten lapsilla, mutta myös nuoret ja aikuiset voivat saada tartunnan ja esimerkiksi oireisen enterorokon. Enteroviruksen aiheuttaman aivokalvotulehduksen tavallisimmat oireet ovat kuume, päänsärky ja niskajäykkyys.

Enterovirukset tarttuvat ulosteesta käsiin ja käsistä suuhun tai pisaratartuntana. Tehokkain tapa estää tartuntoja on huolellinen käsihygienia, johon kuuluu käsien pesu saippualla ja runsaalla vedellä.