Lähes puolet aivoinfarktin ja aivoverenvuodon sairastaneista tarvitsee moniammatillista kuntoutusta. Silti sitä saa heistä vain noin kolmannes. Aivoliitto edellyttää, että räikeä palveluvaje korjataan keskittämällä aivoverenkiertohäiriöiden (AVH) kuntoutus riittävän suuriin moniammatillisiin yksiköihin.

Aivoliitto on laskenut, että AVH:n moniammatillinen kuntoutus edellyttää yksiköitä, joissa on vähintään 100 000 asukkaan väestöpohja. Kussakin yksikössä pitäisi olla vähintään kymmenen kuntoutuspaikkaa.

Aivoliitto perustelee keskittämistä sekä kustannuksilla että kansalaisten tasa-arvoisella kohtelulla.

– Alueelliset erot kuntoutuksessa ovat tällä hetkellä todella suuria. Etäkuntoutusmenetelmät paikkaavat tilannetta osin, mutta eivät riittävästi, sanoo Aivoliiton toiminnanjohtaja Tiina Viljanen tiedotteessa.

Aivoinfarktin tai aivoverenvuodon saa vuosittain 25 000 suomalaista. Yhden sairastuneen kuukauden akuuttihoito ja -kuntoutus sairaalassa maksaa noin 19 400 euroa.

– Tämä on edullista verrattuna siihen, että AVH:n sairastaneen yhden vuoden laitoshoito maksaa ainakin 50 000 euroa, Viljanen painottaa.

AVH:n sairastaneista 80 prosenttia voisi kuntoutua kotona asuviksi, jos he saisivat moniammatillista kuntoutusta. Suositusten mukaan kuntoutuksen pitää alkaa heti akuuttivaiheen jälkeen. Ikä ei saa olla kuntoutuksen este.

– Kuntoutuksen perustana pitää olla ihmisen aikaisempi toimintakyky, ja on aivan kiistatonta, että myös ikäihminen hyötyy kuntoutuksesta. Kuntoutussuunnitelma tulee laatia kaikille ja sitä tulee myös noudattaa, tähdentää Aivoliiton asiantuntijalääkäri, neurologi Mika Koskinen tiedotteessa.

Tiina Viljanen huomauttaa, että AVH:n hoitoa ja kuntoutusta resursoidaan Suomessa tällä hetkellä sattumanvaraisesti.

– Meiltä puuttuu kattava AVH-rekisteri. Ajantasaista tietoa päätöksenteon tueksi ei ole.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.