Porvoossa käynnistyy uudenlainen toimintamalli asumispalveluita tarvitsevien mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden hoidon parantamiseksi.

Yhteistyön osapuolet ovat Porvoon kaupunki, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri sekä yksityinen toimija Coronaria. Toimintamallissa Porvoon kaupunki selvittää tuetun asumisen asiakkaan tilanteen, ja Hus Psykiatria sekä Coronaria tekevät valittujen asiakkaiden kohdalla hoito- ja palvelutarpeen selvityksen.

Selvityksen perusteella asiakas voidaan esimerkiksi ohjata tiiviimpään kontaktiin terveydenhuollon hoitotahonsa kanssa, esimerkiksi Husin psykiatrisen seurantapoliklinikan potilaaksi tai päihdehoitoon.

Porvoon kaupungin asumispalveluiden kautta asiakkaalle etsitään paras asumismuoto. Osa asiakkaista pärjää omassa asunnossa tukitoimien kera, osa tarvitsee eritasoista palveluasumista.

– Yhteistyön tarkoituksena on parantaa palvelujen laatua ja asiakkaidemme elämänlaatua. Tällä yhteistyöllä on todennäköisesti myös myönteisiä kustannusvaikutuksia, Porvoon kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen sanoo tiedotteessa.

Silvennoisen mukaan erikoissairaanhoito, sosiaalihuolto ja perusterveydenhuolto eivät ole aiemmin tehneet tämän kaltaista yhteistyötä Porvoossa.

– Yhteistyömme avulla asiakas tuodaan keskiöön.

Hus Psykiatrian toimialajohtaja Matti Holi lisää, että aivan vastaavaa yhteisselvitystä tällaisella toimijoiden kokoonpanolla ei Suomessa ole juuri tehty.

Sekä selvitys että seurantapoliklinikkamalli ovat toimiviksi osoittautuneita malleja. Hus Psykiatrialla on jo monella alueella palvelukoteihin suunnattua seurantapoliklinikkatoimintaa.

Porvoossa asuu tällä hetkellä noin 110 erimuotoista tuettua asumista tarvitsevaa mielenterveys- ja päihdeasiakasta.

Yhteistyö alkaa helmikuussa ja yhteistyösopimus on aluksi voimassa vuoden 2020 loppuun. Tämän jälkeen Porvoon kaupungilla on mahdollisuus optiokauteen vuodeksi kerrallaan vuoden 2022 loppuun asti.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.