Laajaan suomalaiseen julkisen ja yksityisen sektorin yhteiseen FinnGen-geenitutkimushankkeeseen liittyi jälleen uusia lääkeyrityksiä, kertoi tänään Helsingin yliopisto.

Hankkeeseen lähtivät Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson –konserni ja Maze Therapeutics.

Nyt tutkimuksessa onkin mukana jo 11 kansainvälistä lääkeyritystä. Muut mukana olevat lääkeyritykset ovat AbbVie, AstraZeneca, Biogen, Bristol-Myers Squibb, Genentech, osa Roche-yhtymää, GSK, MSD, Pfizer ja Sanofi.

– Me Mazella uskomme, että Suomessa tehtävä geenitutkimus tulee johtamaan tärkeisiin lääketieteellisiin läpimurtoihin, sanoo Timothy Behrens, Maze Therapeutics –yrityksen ihmisgenetiikasta ja immunologiasta vastaava johtaja.

Mazen tavoitteena on kehittää genomitietoon perustuva alusta, joka mahdollistaa kokonaisvaltaisen tutkimus- ja kehitystyön.

– Olemmekin erittäin innoissamme mahdollisuudesta liittyä FinnGen-konsortioon ja edistää näitä tavoitteita, sanoo Behrens yliopiston tiedotteessa.

FinnGen on vuonna 2017 Suomessa käynnistynyt tutkimushanke, jonka kuluessa tuotetaan geneettistä tietoa 500 000 suomalaisesta biopankkinäytteen antajasta.

Tutkimushankkeessa genomitieto yhdistetään kansallisista terveydenhuollon rekistereistä saatavaan kattavaan terveystietoon.

Tämän ainutlaatuisen tutkimusaineiston avulla FinnGen-tutkimuksessa pystytään tunnistamaan nimenomaan suomalaiselle väestölle tyypillisiä sairauksille altistavia tai niiltä suojaavia geenimuotoja. Geneettisten läpimurtojen lisäksi tutkimuksen tulosten toivotaan helpottavan uusien lääkekohteiden tunnistamista ja priorisointia.

Lääkeyritysten intressi tutkimushankkeeseen liittyy tietysti uusien lääkkeiden kehitystyöhön. On havaittu, että kehitettävän lääkkeen todennäköisyys osoittautua toimivaksi on suurempi, mikäli tutkimusnäyttö tukee lääkkeen kohdemolekyylin ja hoidettavan sairauden välistä yhteyttä.

– Hankkeemme on herättänyt laajaa kiinnostusta lääketeollisuudessa. Seitsemän alusta saakka mukana olleen yrityksen joukkoon liittyi kaksi lisää vuonna 2019 ja nyt, saatuamme mukaan vielä Janssenin ja Maze Therapeuticsin, FinnGen on selkeästi yksi maailman suurimmista julkisen ja yksityisen sektorin yhteisistä tutkimushankkeista, toteaa FinnGenin tieteellinen johtaja Aarno Palotie Helsingin yliopistoon kuuluvasta Suomen molekyylilääketieteen instituutista FIMMistä.

FinnGenin tutkimusaineisto sisältää jo nyt genomi- ja terveystietoa yli 200 000 suomalaisesta.

Suunnitelmana on kasvattaa aineiston kokoa seuraavien vuosien ajan siten, että aineistoon lisätään noin 40 000 – 50 000 uuden biopankkiosallistujan tiedot puolen vuoden välein.

FinnGen onkin auttanut suomalaisia biopankkeja tehostamaan näytekeräystä ja saavuttamaan nykyisen, noin 7 000 uuden näytteen kuukausivauhdin.

– Uusien partnereiden kontribuution avulla pystymme edelleen lisäämään näytekeräykseen käytettäviä resursseja ja keskittymään erityisesti sellaisiin sairausryhmiin, jotka ovat lääketieteellisesti hyvin tärkeitä mutta nykyisissä, pääasiassa perusterveistä työikäisistä koostuvissa tutkimusaineistoissa aliedustettuja, toteaa Suomen molekyylilääketieteen instituutin FIMMin johtaja Mark Daly.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.