Aikuisten ruokatottumukset ja ravintoaineiden saanti eivät monelta osin ole ravitsemussuositusten mukaisia, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toteuttamasta FinRavinto 2017 -tutkimuksesta.

Suomalaiset syövät kasviksia, hedelmiä ja marjoja liian vähän, punaista ja prosessoitua lihaa taas liian paljon. Viidesosa aikuisista saa ruoasta liian vähän tiettyjä vitamiineja.

FinRavinto 2017 -tutkimus selvitti 18–74-vuotiaiden elintarvikkeiden kulutusta ja ravintoaineiden saantia.

Tutkimuksessa huomattiin, että naiset syövät miehiä terveellisemmin, joskin myös naisilla on parantamisen varaa.

Esimerkiksi naisista 22 prosenttia ja miehistä vain 14 prosenttia syö kasviksia, hedelmiä ja marjoja suositusten mukaisesti vähintään 500 grammaa päivässä.

Punaista ja prosessoitua lihaa – kuten leikkeleitä, makkaroita ja nakkeja – tulisi käyttää enintään 500 grammaa viikossa. Miehistä suosituksen ylittää peräti 79 prosenttia ja naisistakin 26 prosenttia.

Miesten ja naisten ruokavaliot eroavat selvästi toisistaan.

Miesten keskimääräinen ruokavalio sisältää energiaan suhteutettuna enemmän rasvaa, tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa kuin naisten ruokavalio. Naisten ruokavalio taas sisältää miehiä enemmän muun muassa hiilihydraatteja, kuitua, A-, E-, ja C-vitamiinia, folaattia, kaliumia ja magnesiumia.

Myös ravintoaineiden lähteet eroavat toisistaan. Miehet saavat ravintoaineensa yleensä lihasta, lihavalmisteista, rasvoista ja viljavalmisteista. Naisten yleisimmät ravintoainelähteet ovat maitovalmisteet, kasvikset, hedelmät sekä marjat, mutta myös palkokasvit, pähkinät ja siemenet.