Euroopan lääkevirasto EMA kertoi torstaina väliaikatietoa selvityksestä, joka sillä on käynnissä Astra Zenecan koronarokotteen mahdollisista haittavaikutuksista.

Suomessa ja useissa muissa Euroopan maissa yhtiön koronarokotteen käyttö on kokonaan tai osittain tauolla sen vuoksi, että rokotetuilla on esiintynyt jonkin verran veritulppia, joiden osa tiedeyhteisöstä epäilee olevan Astra Zenecan rokotteen aiheuttamia.

Astra Zenecan mukaan epäiltyjä veritulppatapauksia on vain alle 40, vaikka rokotteen oli kommentin antamisen hetkellä saanut jo 17 miljoonaa eurooppalaista.

Euroopan lääkevirasto EMA oli viime viikolla alustavasti sitä mieltä, että rokottaminen Astra Zenecan -koronarokotteella voi jatkua, sillä rokotteen hyödyt ylittävät sen mahdolliset haitat. EMA:n turvallisuuskomitea PRAC ei nähnyt yhteyttä veritulppien ja Astra Zenecan -rokotteen ottamisen välillä.

EMA kuitenkin on jatkanut ilmiön tutkimista, ja torstaina se kertoi hiukan väliaikatietoja.

LUE MYÖS:

EMA on perustanut asiantuntijaryhmän antamaan taustatukea veritulppatapauksia selvittelevälle turvallisuuskomitealleen PRAC:lle.

Asiantuntijaryhmään on kutsuttu hematologeja, kardiologeja, infektiolääkäreitä, virologeja, neurologeja, immunologeja, epidemiologeja sekä kaksi suuren yleisön edustajaa. Ryhmä tarjoaa apuaan PRACille kokouksessa 29. maaliskuuta.

PRAC arvelee, että se pystyy päivittämään suosituksensa Astra Zenecan koronarokotteen käytöstä tapaamisessaan 6.–9. huhtikuuta. Ainakin siihen asti kestää epätietoisuus siitä, mikä on viimeinen sana Astra Zenecan rokotteen käytössä alle 65-vuotiailla.

Suomessa rokotetta päätettiin eilen jatkaa yli 65-vuotiailla, koska siinä ikäryhmässä lisääntyneiden veritulppien epäilyjä ei ole esiintynyt.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen sanoi torstaina tiedotustilaisuudessa, että aikaa perinpohjaiseen selvittelyyn on, sillä Astra Zenecalla jo ensimmäisen rokoteannoksen saaneiden henkilöiden toinen rokotuskierros alkaa vasta viikolla 17.

– On reilua todeta, että vasta pääsiäisen jälkeen voimme jatkaa keskeytyneitä rokottamisia Astra Zenecalla, hän sanoi.