Naisten osallistuminen kohdunkaulasyövän seulontaan on ollut tänä vuonna heikompaa kuin viime vuonna. Lokakuuhun mennessä seulontaan oli osallistunut hieman yli 50 prosenttia kutsutuista naisista, mikä on noin 10 prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, kertoo Syöpäjärjestöt.

– Moni nainen on jättänyt seulonnan väliin koronatilanteen vuoksi. Ero osallistuneiden kertymässä kasvoi kevään ja kesän aikana, mutta on pienentynyt syksyn aikana, Suomen Syöpärekisterin tilastotieteilijä Milla Lehtinen kertoo tiedotteessa.

Seulontaan kutsutaan 30–60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Joissakin kunnissa kutsutaan myös 25-vuotiaat ja 65-vuotiaat.

Kuntien kannattaisi lähettää uusintakutsuja seulontaan osallistumattomille naisille.

– Osallistumisaktiivisuudessa on kiritty syksyn aikana yllättävänkin hyvin. Jos seulojat lisäksi jatkavat seulontavuotta ensi vuoden puolelle, voidaan tilannetta vielä korjata selvästi, Suomen Syöpärekisterin vanhempi tutkija Sirpa Heinävaara arvioi tiedotteessa.

Koronatilanne on vaikuttanut myös seulontanäytteiden analysointiin. Osassa laboratorioista analysointi on viivästynyt, koska henkilöstöä ja analyysilaitteistoa on siirretty koronatestauskäyttöön.

– Viive on tällä hetkellä muutamia kuukausia, mutta sitä pyritään parhaillaan kaventamaan, Heinävaara kertoo.

Kohdunkaulasyövän seulonnat jatkuvat tällä hetkellä pääosin normaalisti.