Lasten ja nuorten ADHD-lääkkeiden käyttö on viime vuosina yleistynyt Suomessa voimakkaasti, selviää Kelan tilastoista. ADHD-lääke metyylifenidaatti kipusi vuoden 2020 aikana alle 18-vuotiaiden käytetyimpien lääkkeiden joukkoon.

– Metyylifenidaatti oli viime vuonna lasten ja nuorten viidenneksi käytetyin lääke, kertoo tutkimuspäällikkö Leena Saastamoinen Kelasta tiedotteessa.

Muilta osin lasten ja nuorten käytetyimpien lääkkeiden lista on kolmen viime vuoden aikana heijastellut samojen vaivojen hoitoa.

Alle 18-vuotiaat käyttävät eniten atooppisen ihon hoitoon tarkoitettuja lääkkeettömiä perusvoiteita, jotka ovat Kela-korvattavia pitkäaikaisen ihotaudin hoidossa. Myös atooppisen ihon hoidossa käytettävä hydrokortisonivoide kuului käytetyimpien lääkkeiden joukkoon.

Kela

Toiseksi eniten ostajia oli salbutamolilla, joka on keuhkoputkia avaava lääke. Sitä käytetään pääasiassa astman hoidossa. Listan toinen astman hoidossa käytettävä lääke on hengitettävä kortisoni flutikasoni.

Allergialääke desloratadiini on neljänneksi käytetyin alle 18-vuotiaiden lääke. Sitä käytetään jaksoittain allergiakaudella ja tarvittaessa.

– Käytetyimmät lääkeaineet ovat pysyneet pitkälti samoina, mutta esimerkiksi allergiakausien voimakkuus vaikuttanee siihen, montako allergialääkettä käytetyimpien lääkkeiden listalla on, Leena Saastamoinen sanoo.

Antibioottien käyttö romahti vuonna 2020 koronapandemiaan liittyvien rajoitusten ja infektiontorjuntakeinojen, kuten kontaktien vähentämisen ja ahkeran käsien pesun takia.

– Muutos näkyy myös lasten ja nuorten käytetyimpien lääkkeiden listalla: vuosina 2018 ja 2019 listalla oli neljä antibioottia ja vuonna 2020 vain kolme, Leena Saastamoinen sanoo.

Alle 18-vuotiaiden käytetyin antibiootti on amoksisilliini, joka on tyypillinen lääke esimerkiksi pienten lasten korvatulehduksien hoidossa.

Infektio-oireiden hoitoon saattaa liittyä myös kipulääke ibuprofeeni, joka on yksi Suomen käytetyimmistä ja tunnetuimmista lääkkeistä. Alle 18-vuotiaiden käytetyimpien lääkkeiden listalla se on sijalla 7.

Lue seuraavaksi: