Useita vuosia vellonut kohukirurgi Paolo Macchiarinin tapaus aiheuttaa edelleen aaltoja Ruotsissa. Uusin käänne on, että kolme Macchiarinin tiedefuskun paljastanutta lääkäriä on itse ongelmissa oikeuslaitoksen kanssa.

Tapaus Macchiarinissahan oli kyse siitä, että kuuluisa kirurgi oli tehnyt useita potilasturvallisuuden vakavasti vaarantaneita hoitokokeiluja Karoliinisessa yliopistosairaalassa ja Venäjällä.

Hän asensi keinotekoisia henkitorvia huonokuntoisille potilaille ilman, että menetelmää olisi kunnolla tieteellisesti testattu. Useita ihmisihenkiä menetettiin.

Ruotsin eettisen tarkastuslautakunnan asiantuntijaryhmä arvioi Macchiarinin syyllistyneen myös tiedevilppiin julkaistessaan muun muassa tiedelehti Lancetissa kaunisteltuja tuloksia synteettisten henkitorvien asentamisesta.

Macchiarinin ilmiantaneet lääkärit olivat mukana tämän tutkimuksissa, ja hämmästyksekseen he joutuivat sen vuoksi myös itse syytetyksi tieteellisestä vilpistä tai epäasiallisesta toiminnasat tieteessä Karoliinisen instituutin tutkiessa tapausta.

– Kukaan ei voi välttää tätä tutkintaa vain siksi, että on itse ilmiantanut tiedevilpin, sanoi tuolloin Karoliinisen instituutin rehtori Ole Petteri Ottersen.

Se tapahtui viime kesänä. Sen jälkeen lääkärit ovat yrittäneet saada tutkimuksen johtopäätökset uudelleen arvioitaviksi oikeudessa, mutta tuloksetta. Uusin käänne oli Tukholman kamarioikeuden tuore päätös olla viemättä asiaa eteenpäin.

Lääkärikolmikko pitää tilannetta absurdina ja aikoo seuraavaksi viedä asiaa korkeampaan oikeuteen, kertoo Dagens Medicin -lehti.

– Oikeusvaltion perusta on, että henkilö, jota viranomaiset syyttävät tuomittavasta toiminnasta, saa puolustautua syytteitä vastaan oikeudessa puolueettoman tuomioistuimen edessä, lääkärien asianajaja Fredrik Bergman sanoo.

https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/03/21/visselblasare-nekas-ratt-till-domstolsprovning/