Uudistetulla yhdistelmätestillä voidaan yhdestä näytteestä ja yhdellä määrityksellä selvittää, onko potilaan oireiden aiheuttaja influenssa A tai B, RS-virus, covid-19 vai mahdollisesti näiden yhteisinfektio. Testille on myönnetty Euroopan laajuinen myyntilupa eli CE-merkintä, ja testin toimitukset laboratorioihin ovat alkaneet.

– Vahva ja vakiintunut yhteistyö eri laboratorioiden kanssa on mahdollistanut uuden testimme kattavan validoinnin nopealla aikataululla. Euroopan myyntilupaan vaaditut tutkimukset on tehty neljässä pohjoismaisessa laboratoriossa, eikä testin herkkyydestä tai tarkkuudesta ole tingitty, yrityksen toimitusjohtaja Erno Sundberg kertoo tiedotteessa.

Abacuksen testit perustuvat PCR-tekniikkaan. Tällä hetkellä covid-19-testaus on laajaa ja monella alueella ollaan leviämisvaiheessa.

Osa Suomen keskussairaaloiden laboratorioista käyttää Abacuksen covid-19-testiä etenkin kiireellisiin näytteisiin kuten sairaalahenkilökunnan testaukseen. Koronatestistä saatu negatiivinen tulos ei kuitenkaan kerro oireisena testiin hakeutuneen potilaan taudinaiheuttajaa, joten sairauden jatkuessa potilaan tarvitsema hoito viivästyy ja tarvitaan uusi näyte diagnoosin selvittämiseksi. Tieteellisissä tutkimuksissa on noussut huolta myös influenssan ja koronaviruksen yhteisinfektioista. Abacuksen yhdistelmätestillä voidaankin influenssakauden alettua säästää sekä potilasta että näytteenoton ja testauslaboratorioiden jo kuormittuneita resursseja.

Abacuksen tuotekehitys- ja tuotantotilat sijaitsevat Turussa Kupittaalla, joten koronapandemian aiheuttama testien myynnin ja tuotannon kasvu näkyy Turun seudulla positiivisesti. Yrityksen palkkalistoilla on tällä hetkellä 26 henkilöä ja henkilökunnan määrä on yli kaksinkertaistunut koronapandemian aikana. Lisäksi alihankintaketju työllistää Varsinais-Suomen alueella lähes 20 henkilöä.

– Olemme onnistuneet toimittamaan jokaisen tilauksen ajallaan, mikä on tällä hetkellä alalla hyvin poikkeuksellista. Nyt investoimme uusiin tuotantotiloihin ja -laitteisiin, jotta voimme edelleen kasvattaa tuotantokapasiteettiamme. Vaikka myynnistämme yli puolet ja suurin kasvu tulee ulkomailta, haluamme investoida Suomeen ja kotimaan toimitukset ovat meille etusijalla. Yrityksen omistuksesta yli 90 prosenttia on Suomessa ja haluamme kasvaa täällä, Sundberg kertoo.

Koronarokotteiden tulo markkinoille todennäköisesti auttaa saamaan pandemian hallintaan, mutta Sundberg ei ole huolissaan nyt tehtävien investointien kannattavuudesta koronapandemian hiipumisen jälkeen:

– Vaikka covid-19-pandemia saadaan toivottavasti rokotuksilla haltuun, koronatestaukset eivät heti lopu. Tuotantokapasiteettiamme kasvattavat investoinnit eivät missään nimessä mene hukkaan, sillä samoilla tuotantolinjoilla voimme koronapandemian jälkeen valmistaa niin nykyisiä kuin tuleviakin testejämme.