Terveyspalveluyhtiö Attendo ostaa saman alan Aava Terveyspalveluilta 11 hoivakotia omistavan Uudenmaan Seniorikodit Oy:n.

Kauppahintaa ei julkistettu.

Uudenmaan Seniorikotien liikevaihto oli 19,6 miljoonaa maaliskuussa 2020 päättyneellä tilikaudella. Yhtiö työllistää noin 300 henkeä, ja sen hoivakodeissa asuu yhteensä noin 420 ikäihmistä.

Kokonaisuudessaan Aava Terveyspalveluiden liikevaihto oli samaan aikaan noin 83 miljoonaa. Se on kooltaan selvästi pienempi kuin Attendo Oy, joka teki vuonna 2019 noin 317 miljoonan liikevaihdon.

Aava Terveyspalveluiden toimitusjohtaja Antti Aho perustelee kauppaa vanhuspalveluiden hintakilpailutuksella ja sillä, että toimintaedellytykset alalla ovat kaventuneet.

– Kuntien vanhuspalveluiden kilpailutusprosessi kohdistuu lähes yksinomaan hintaan. Tällaisella toimintamallilla emme nähneet, että voisimme enää kehittää toimintaa ja palvelua haluamaamme suuntaan. Meidän kokoluokassa toimiva yritys saavutti lakipisteensä, Aho sanoo tiedotteessa.

– Keskitymme jatkossa lääkärikeskus Aavassa ja Pikkujätissä laadukkaaseen sairaudenhoitoon ja vaikuttavien hyvinvointipalveluiden kehittämiseen. Vuoden aikana olemme avanneet kuusi uutta toimipistettä ja kansallista kasvua jatketaan myös tulevina vuosina, hän jatkaa.

Tiedotteessa todetaan, että alalla on ollut havaittavissa kuntien haluttomuutta korvata esimerkiksi TESin ja uudistetun vanhuspalvelulain mukanaan tuomat lisäkustannukset palveluntuottajille. Tämä on asettanut etenkin pieniä yrityksiä ja kolmannen sektorin hoivapalveluiden tuottajia lähes mahdottomaan tilanteeseen: hoivaa ei voida tuottaa kestävällä tasolla ilman asianmukaista korvausta.

Antti Aho on yksi viidestä sisaruksesta, jotka omistavat perheyhtiö Aavan. Hän kertoi ongelmista jo tammikuussa Talouselämälle .

– Kunnat kilpailuttavat käytännössä pelkkää hintaa ja kustannusten nousun myötä reaalihinnat todellisuudessa laskevat. Toimiala on hyvin kylmä kehittämisen kannalta, Aho sanoi tuolloin.

Ahon perheyhtiö laajensi hoivapalveluihin kymmenkunta vuotta sitten.

Nyt Attendo valikoitui tiedotteen mukaan Uudenmaan Seniorikotien ostajaksi, koska sillä on suurena toimijana mahdollisuus toimia laadukkaasti ja kehittää paitsi omaa toimintaa, myös koko alan toimintakulttuuria.

Hoivayhtiöt ovat tehneet viime aikoina verraten vähän kauppoja sen jälkeen, kun muutama vuosi sitten esiin nousseet ongelmat vanhustenhoidossa ovat pakottaneet alan muutoksiin ja vanhuspalvelulain uudistamiseen. Vanhustenhoidossa on pitänyt keskittyä kasvun sijaan laadun kehittämiseen.

Attendon mukaan tuore kauppa on osa yhtiön noin vuosi sitten käynnistämää ”muutosmatkastrategiaa”.

– Yrityskauppa vahvistaa asemaamme tärkeällä markkina-alueella, Uudellamaalla, ja on osoitus siitä, että vuoden verran käynnissä ollut muutosmatka-strategiamme on edennyt toivotusti. Muutosmatkan varrella kasvamme edelleen maltillisesti, sanoo Attendo Suomen toimitusjohtaja Virpi Holmqvist sähköpostitse.

Attendo kertoi tammikuussa, että muutosmatka olisi alkanut tuottaa tulosta yhtiön tuoreiden henkilöstö-, asukas- ja läheiskyselyiden mukaan ja luottamus yhtiötä kohtaan olisi vahvistunut.

Holmqvist peräänkuulutti tänään kauppatiedotteessa kuntia maksamaan asianmukaista korvausta laadukkaista palveluista.

– Kustannusten on oltava läpinäkyviä myös kuntien oman tuotannon osalta. Vertailu yksityisten toimijoiden kustannuksiin auttaa päättäjiä tekemään kunnan talouden kannalta rationaalisia päätöksiä, hän sanoi.

Kaupan jälkeen Uudenmaan Seniorikodit jatkaa itsenäisenä yhtiönä ja omalla brändillään.