Tilastokeskuksen yliaktuaari Sampo Pehkonen kirjoitti Tieto&trendit-blogissaan 17. tammikuuta, että työssäkäyntitilaston tiedoissa hoitajien ahdinko ei näy. Tilastojen mukaan hoitajat eivät ole juuri uudelleenkouluttautuneet muille aloille.

– Hoitoalan palkkaneuvotteluissa esiin nousseen näkemyksen perusteella hoitajat ovat vaihtaneet tai ovat vaihtamassa sankoin joukon työtehtäviä. Näkemykselle ei kuitenkaan löydy viitteitä Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston ja tutkintorekisterin vuosien 2010–2018 tiedoista, kuuluu Pehkosen viesti.

Esimerkiksi lähihoitajan ammattitutkinnon suorittaneilla kouluttautumisprosentti uudelle alalle oli 6,9 eli he kouluttautuvat uudelle alalle vähemmän todennäköisesti kuin ammatillisen peruskoulutuksen suorittaneet vuonna 2010 työskennelleet palkansaajat yleensä (9,7 %).

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola reagoi tänään Pehkosen viestiin omallaan: hoitajia kuormittava tilanne on todellisuutta.

Paavolan mukaan työssäkäyntitilastoa ei voi tulkita niin, että hoitajat pysyvät alallaan.

– He työllistyvät alan ulkopuolella ilman uudelleen kouluttautumista. Palvelualoilla arvostetaan hoitoalan koulutusta, Paavola sanoo SuPerin tiedotteessa.

THL:n tilastojen mukaan hoitajia on kymmeniä tuhansia sote-alan ulkopuolella. Näistä merkittävä osa on lähi- ja perushoitajia.

Viime vuoden alusta alkoi SuPerin jäseniltä tulla liittoon entistä enemmän viestejä alan vaihdosta vanhustenhoidon kriisin vuoksi.

– Tilanne on entisestään kriisiytynyt, Paavola viestittää.

Kunta10-tutkimuksen mukaan eettinen kuormitus vanhustenhoidossa on noin kaksi kertaa yleisempää kuin kunta-alalla keskimäärin. Eettinen kuormitus ei kunta-alalla rajoitu vain vanhustenhuollon työntekijöihin.

Muilla aloilla työskentelevistä perus- ja lähihoitajista jopa useampi kokee joutuvansa viikoittain toimimaan omien arvojensa tai sääntöjen ja normien vastaisesti kuin vanhustenhuollon työntekijöistä.

..

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta. Klikkaa tästä.

Lue myös: