Laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa löydettiin useita kymmeniä A-streptokokkikantoja, joiden herkkyys penisilliiniryhmän antibiooteille on huolestuttavasti vähentynyt.

A-streptokokki-infektioihin on vuosikymmeniä käytetty tärkeänä hoitona penisilliiniryhmän antibiootteja, joiden teho on ollut hyvä. A-ryhmän streptokokkitauteja vastaan ei ole olemassa rokotetta.

A-ryhmän streptokokki aiheuttaa maailmanlaajuisesti vuosittain noin 700 miljoonaa sairastumista, arvioi Maailman terveysjärjestö WHO. Suurin osa taudeista on nielutulehduksia eli angiinaa. Vakavimmissa tapauksissa A-ryhmän streptokokki aiheuttaa verenmyrkytyksiä tai ihonalaisen kudoksen laajaa tulehdusta (nekrotisoiva faskiitti eli niin sanottu lihansyöjäbakteeri), jossa kuolleisuus on suuri.

Lokakuussa 2019 julkaistiin Yhdysvalloista ensi kertaa tieto kahdesta A-streptokokkikannasta, jotka olivat kehittäneet vastustuskykyä penisilliineille. Kannoilta löytyi uudenlainen muuntunut penisilliiniä sitova proteiini. Tämä huolestuttava tieto kirvoitti professori James M. Musserin kansainvälisen tutkimusryhmän kanssa käymään läpi noin 7 000 A-ryhmän streptokokin perimäkirjaston ja etsimään vastaavanlaisia geenimuutoksia.

– Analyyseissa ilmeni, että noin kaksi prosenttia tämän hyvin laajan kokoelman bakteereista oli muuttunut perimältään siten, että niistä löytyi vastaavanlaisia geenimutaatioita. Tämä muutos vähensi penisilliiniryhmän antibioottien tehoa näihin bakteereihin laboratoriotesteissä, kertoo tutkimusryhmään kuuluva Turun yliopiston bakteeriopin professori Jaana Vuopio tiedotteessa.

Analyysi kattoi bakteerikantoja seitsemästä eri maasta usean vuosikymmenen ajalta.

Tutkimusmateriaaliin valikoiduista bakteerikannoista lähes kolmannes on Suomesta. Suomen tutkimusmateriaali on kerätty valtakunnallisen tartuntatautirekisterin väestöpohjaisesta tartuntatautien seuranta-aineistosta, joka pohjaa laajaan kansalliseen yhteistyöhön kliinisten mikrobiologian laboratorioiden kanssa.

Tutkimus osoitti, että A-streptokokki on vuosien saatossa useasti yrittänyt kehittää vastustuskykyä penisilliiniryhmän antibiooteille. Tätä on tapahtunut eri aikoina ja useassa maassa.

– Tämä tarkoittaa, että emme voi jatkossa tuudittautua ajattelemaan, etteikö jonakin päivänä löydy A-streptokokkikanta, johon tämä tärkeä ja laajalti käytetty lääkeryhmä ei enää laisinkaan tehoa. Jos nämä kannat yleistyisivät, olisi lievienkin A-streptokokki-infektioiden hoito vaikeaa, Vuopio huomauttaa.

Tutkimus on julkaistu Journal of Clinical Microbiology -lehdessä.

Tutkimuksessa olivat mukana Yhdysvallat (Houston Methodist Research Institute, Baylor College of Medicine), Suomi (Turun yliopisto, Tyks, THL), Norja (Norwegian Institute of Public Health), Islanti (Landspitali University Hospital, Islannin yliopisto), Ruotsi (Public Health Agency of Sweden, Karoliininen instituutti, Karoliininen sairaala), Tanska (Statens Serum Institut) ja Iso-Britannia (Glasgow’n yliopisto, Scottish Microbiology Reference Laboratory).

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.

Lue myös: