Koronavirustartunnat edelleen kasvussa Suomessa, ja erityisesti tehohoidon kuormitus on kasvanut koko maan alueella, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä sosiaali- ja terveysministeriö (STM).

Suomessa todettiin viime viikolla arviolta yli 13 400 uutta koronavirustapausta, kun sitä edeltävällä viikolla todettiin noin 10 600 tapausta. Eiliseen mennessä on todettu yhteensä 83 varmistettua omikron-löydöstä.

Viimeisten kahden viikon aikana uusia tartuntoja ilmaantui 408 sataatuhatta asukasta kohden. Niitä edeltävien kahden viikon aikana (20.11.–3.12.) tartuntoja ilmaantui 307 sataatuhatta asukasta kohden.

Viime viikon lopussa erikoissairaanhoidossa oli yhteensä 184 potilasta, joista 126 oli hoidossa vuodeosastoilla ja 58 teho-osastoilla. Sunnuntaina erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla oli yhteensä 177 potilasta ja tehohoidossa oli 64 potilasta. Tehohoitopotilaita on tänään 58, ja eilen heitä oli 63.

Sairaalahoidon kuormitus jakautuu nyt aikaisempaa tasaisemmin koko maan alueelle. Tautiin liittyviä kuolemia oli eiliseen mennessä ilmoitettu tartuntatautirekisteriin yhteensä 1 493. Menehtyneistä 60 prosenttia on ollut yli 80-vuotiaita.

12 vuotta täyttäneiden rokotuskattavuus 83,3 prosenttia

Viime sunnuntaihin mennessä Suomessa 12 vuotta täyttäneistä ja sitä vanhemmista 83,3 prosenttia on saanut vähintään kaksi rokoteannosta. Kolmansia annoksia on annettu jo lähes 770 000.

Koronavirustestejä on tehty paljon viime viikkoina. Viikoilla 49–50 testejä tehtiin noin 150 000–154 000 viikossa. Testipositiivisuus on noussut. Viimeisen kahden viikon aikana kaikista testatuista näytteistä positiivisia oli 8,1 prosenttia, kun sitä edeltävien kahden viikon aikana osuus oli 6,1 prosenttia.

Leviämisalueiden tunnusmerkit täyttyvät nyt Suomessa 17 alueella: Etelä-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Helsingin ja Uudenmaan (HUS), Kanta-Hämeen, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Kymenlaakson, Lapin, Länsi-Pohjan, Pirkanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Päijät-Hämeen, Satakunnan, Vaasan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit.

Johtaja Mika Salminen THL:stä kertoi tiedotustilaisuudessa, että tasainen ja kohtuullisen voimakas kasvu on jatkunust Suomessa jo yli kuusi viikkoa niin, että joka viikko tapausmäärät ovat kasvaneet.

”Ilmaantuvuus on korkeampi kuin koskaan”, Salminen sanoi.

Näyttää selvästi siltä, että omikron on levinnyt kautta maailman todennäköisesti jo ennen kuin se havaittiin, Salminen kertoi.

HUS-alueella ja Helsingin seudulla jo lähes puolet, ehkä ylikin, uusista tapauksista ovat omikronia, Salminen sanoi. Myös Varsinais-Suomessa trendi on hänen mukaansa alustavasti nouseva.

Rokotuksen suoja vakavaa tautia vastaan ei ole omikronin takia yhtä paljon heikentynyt kuin tartuntaa vastaan, Salminen huomautti. Vielä ei ole kuvaa siitä, miten tilanne esimerkiksi ikääntyneiden kohdalla vaikuttaa. Selvää kuitenkin on, että erityisesti ikääntyneiden on tärkeä ottaa kolmas rokotusannos.