Helsingissä on syysmyrsky ja koronatilanne on huolestuttava, avasi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotustilaisuuden torstaina.

Vaikka tapausmäärien nousu on Suomessa yhä Euroopan verrokkimaita maltillisempaa, on tilanne aivan viime päivinä kehittynyt ”jälleen huonompaan suuntaan”, Puumalainen kertoi.

Tämän aamun uusi tieto, eli edellisen vuorokauden aikana todetut uudet koronatartunnat, on noin 350 tapausta lisää, Puumalainen jatkoi. Edellisen päivän eli keskiviikon julkaistu luku oli 280 uutta tartuntaa.

– Eli tänään Suomi ylittää kaikkiaan 20 000 todetun koronatapauksen rajan.

Euroopassa tilanne on vaikea, ja kokonaiskuolleisuus sekä sairaala- ja tehohoidon tarve ovat selvästi nousussa niissä Euroopan maissa, jotka ovat epidemian toisen vaiheen kourissa.

– Ruotsin tilanne on varsin vaikea, ja on mahdollista, että tilanne heijastuu myös Suomen puolelle rajayhteisöä, Puumalainen kertoi.

Tänään odotetaan Uudenmaan koronakoordinaatioryhmältä tietoa, julistetaanko Uusimaa niin sanotun leviämisvaiheen alueeksi. Tämä tietäisi tiukennettuja rajoituksia ainakin Uudellemaalle.

– [Uudenmaan] tunnusluvut viittaavat väestöleviämisen vaiheeseen, sanoi STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki tiedotustilaisuudessa.