Tutkimusryhmän johtaja, dosentti Eino Solje, 31, Itä-Suomen yliopistosta on saanut Vuoden nuori kliininen tutkija -palkinnon. Valinta julkistettiin NuoriLääkäriPäivillä perjantaina 22. lokakuuta. Solje on arvostettu ja kansainvälisesti verkostoitunut otsalohkodementian tutkija.

Vuoden nuori kliininen tutkija -palkinto myönnetään vuosittain merkittävää kliinistä tutkimustyötä tekevälle lääkärille, jonka valmistumisesta on enintään kymmenen vuotta. Palkintoperusteena on myös tutkimuksen ansiokas yhdistäminen työelämän ja muun elämän kanssa. Palkinnon saa ihminen, joka on omalla esimerkillään tuonut kliinisen tutkimustyön tärkeyttä esille ja edistänyt tutkimuksen arvostusta.

Palkinnon saajan valitsee Nuorten Lääkärien Yhdistyksen, Duodecimin ja Finska Läkareskällskapetin palkintolautakunta.

Palkintolautakunnan mukaan Solje on aktiivinen ja menestynyt tutkija ja kansainvälisesti verkostoitunut oman alansa vaikuttaja, asiasta tiedottanut Itä-Suomen yliopisto kertoo. Oman tutkimustoiminnan lisäksi Soljen opetus- ja ohjaustyö sai kiitosta ja huomiota.

”Eino Solje yhdistää tutkimuksen, opettamisen ja kliinisen työn kuitenkin asioita priorisoiden”, sanoo Nuorten Lääkärien Yhdistyksen puheenjohtaja Jesper Perälä tiedotteessa.

Kiitosta Solje sai myös vaikuttamistyöstään. Hän on osallistunut urallaan aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun, jotta tutkijoiden asema paranisi.

”Hänen työllään on ollut varmasti vaikutusta myös muihin kuin hänen omiin ohjattaviinsa”, Perälä sanoo.

Solje itse kokee palkinnon tunnustuksena yhteisönsä valitsemasta tutkimuslinjasta.

”Olen iloinen siitä, että myös tutkimusyhteisömme ulkopuoliset näkevät tutkimusaiheen tärkeänä”, Solje sanoo tiedotteessa.

Erityisen raskaana koen, kun toteamme työikäisellä henkilöllä muistisairauden, sillä potilaalla voi olla alaikäisiä lapsia ja hän voi olla työelämässä.

Hän toimii otsalohkodementian tutkimusryhmän johtajana Itä-Suomen yliopistossa ja parhaillaan myös vierailevana tutkijana Brescian yliopistossa Italiassa.

”Tunnustuksesta kuuluu kiitos pitkälti ensiluokkaiselle tutkimusryhmälleni, yhteistyökumppaneillemme, tutkimuspotilaille sekä Kuopion tiedeyhteisölle, josta olen saanut vankkumatonta tukea. Kuopiosta on helppo ponnistaa maailmalle. Lisäksi suuri kiitos kuuluu säätiöille, joita ilman tutkimus ei olisi ollut taloudellisesti mahdollista”, Solje sanoo.

Uskon että työikäisten epätyypillisiin sairauksiin hoidot tulevat löytymään nopeammin.

Muistisairaudet ovat kuolemaan johtavia, toimintakykyä etenevästi heikentäviä sairauksia.

”Erityisen raskaana koen, kun toteamme työikäisellä henkilöllä muistisairauden, sillä potilaalla voi olla alaikäisiä lapsia ja hän voi olla työelämässä. Lisäksi hänellä voi olla tulevaisuudensuunnitelmia, jotka romuttuvat taudin myötä”.

Soljen mukaan muistisairauksiin tullaan löytämään parantavia lääkehoitoja.

”Uskon että työikäisten epätyypillisiin sairauksiin hoidot tulevat löytymään nopeammin. Niissä korostuu perinnöllisten tekijöiden merkitys, mikä helpottaa niiden tutkimista. Siksi näiden tautien varhaisdiagnostiikan kehittäminen ja tautimekanismien selvittäminen onkin erittäin tärkeää.”

Solje väitteli jo lääketieteen perusopintojensa aikana vuonna 2016. Lääkärin työnsä ohella hän on johtanut tutkimusryhmää vuodesta 2019. Hänet nimitettiin kokeellisen neurologian dosentiksi vuonna 2020.

Solje on julkaissut huomattavan määrän korkeatasoisia tieteellisiä artikkeleita ja ollut päätutkijana useassa kansainvälisessä tutkimushankkeessa. Hän ohjaa Itä-Suomen yliopiston mukaan useita väitöskirjoja ja on toiminut monissa alan luottamustehtävissä sekä neurologian erikoislääkärikoulutuksen kansallisena auditoijana. Hän myös viestittää aktiivisesti tutkimuksestaan sekä ammattilaisille että suurelle yleisölle. Kuluvana vuonna Solje edusti maailman eturivin nuoria tutkijoita Lindaun nobelistitapaamisessa.

Soljen perheeseen kuuluu puoliso ja kaksi lasta. Vapaa-ajalla hänen kiinnostuksensa kohteita ovat kirjallisuus ja musiikki sekä italian kieli, kulttuuri ja ruoka. Lisäksi hän harrastaa viulunsoittoa.