Vanhustyön keskusliitto on koonnut 15 vinkkiä, joilla voit auttaa ja ilahduttaa tuttua ikäihmistä. Yli 70-vuotiaita kehotetaan nyt pysymään kotona. Vanhusvinkeillä voi ilahduttaa muitakin, sillä ne sopivat iästä riippumatta kaikille, joiden mieli saattaa olla matalalla yksin kotona. Fyysistä etäisyyttä, henkistä läheisyyttä!

Vanhustyön keskusliiton vinkit:

1. Soita tutulle ikäihmiselle puhelimella ja tiedustelu kuulumisia, vaikka päivittäin. Anna aikaasi. Keskustele kiireettömästi. Anna ikäihmisen jakaa huoliaan ja murheitaan sekä kertoa tarpeistaan.

2. Keväisiä keskustelunaiheita löytyy vaikka täältä.

3. Pudota mukava postikortti tai lappu lähellä asuvan iäkkään tuttavasi postilaatikkoon ja kerro, että olet apuna tarvittaessa. Muista laittaa viestiin mukaan myös puhelinnumerosi.

4. Lainaa ikäihmiselle omia kirjojasi, ylimääräisiä lehtiä ja DVD-elokuvia. Edellyttäen, että itse olet terve, etkä altistunut virukselle.

5. Jos taloyhtiössä on vapaa kaappi tai hylly, tehkää siitä kirjojen ja elokuvien vaihtopiste. Kun olet lukenut kirjan, sujauta lappu kirjan väliin tervehdykseksi seuraavalle.

6. Etäällä asuvalle läheiselle voi tilata ruokaa kotiinkuljetuksena verkkokaupan kautta.

7. Jos mahdollista soita kuvapuhelu esimerkiksi Skypellä, Face-timella tai Whatsappilla. Kuvapuhelun kautta voit näyttää, mitä elämääsi kuuluu, mitä lapsenlapset puuhaavat ja lemmikit touhuavat.

8. Onko mielessäsi vanha ystävä vaikkapa lapsuudesta, jota et ole vuosiin nähnyt ja jonka kuulumisia mietit? Tartu luuriin ja soita hänelle tai etsi hänet sosiaalisesta mediasta ja ota yhteyttä. Jutustelu saattaa jatkua samaan tapaan kuin olisitte vasta eilen tavanneet.

9. Jos olet ollut osa vakiintunutta ryhmää, joka ei toistaiseksi voi kokoontua, vaihtakaa kuulumisia puhelimella. Muodostakaa soittorinki, jossa yksi soittaa toiselle ja se toinen eteenpäin seuraavalle. Tai kilauta kaverille muuten vaan! Asia voi olla vaikkapa reseptin kysyminen. Tee siis ”tikusta asiaa”.

10. Seuraa mediaa lehtien, radion ja tv:n sekä mahdollisten digilaitteiden kautta. Hyödynnä Yle Areenan ja maksukanavien tarjonta. Lue kirjoja.

11. Kevät on tulossa. Kaiva esiin kiikarit ja seuraa lintujen ja oravien kevätpuuhia. Yritä tunnistaa lintulajit. Bongaa kevätmuuttajat. Jos sinulla on piha, tee pihahommia, istuta narsisseja ja seuraa luonnon heräämistä.

12. Kirjoita muistelmia ja omia mietteitä. Käy läpi vanhoja valokuvia ja muistoesineitä. Kirjoita ylös tietoja ja tarinoita niistä ja ihmisistä, joita enää kenties vain sinä tunnistat. Näin tarinat eivät katoa.

13. Viihdytä itseäsi pelaamalla pasianssia pelikorteilla tai älylaitteella, tekemällä käsitöitä, askarteluja, nikkarointia tai maalaamista. Ulkoilut ja jumpparyhmät voi korvata kotijumpalla ja olohuonediskolla. Matot syrjään ja musiikki soimaan.

14. Lue lapsenlapsille satuja kuvapuhelun avulla.

15. Opettele digilaitteiden käyttöä. Esimerkiksi Ylen digitreeneissä voi harjoitella somen ja nettipuheluiden, pankkien, julkisten palveluiden, median ja verkkokauppojen käyttöä.