Lääketieteen alan The Lancet -lehdessä on julkaistu tutkimus kaikista aikuisista potilaista, joilla on ollut Kiinan Wuhanissa tammikuun 31. päivään mennessä varmuudella todettu koronavirustartunta ja joita on sen vuoksi hoidettu kahdessa wuhanilaisessa sairaalassa.

Covid-19-koronavirus lähti leviämään Wuhanissa joulukuussa. Tammikuun loppuun mennessä se oli varmuudella ehtinyt tarttua kaupungissa 191 yli 18-vuotiaaseen ihmiseen, jotka tarvitsivat sen vuoksi sairaalahoitoa.

Nyt heidän sairastumisestaan on jo niin pitkä aika, että potilaista pystytään julkaisemaan yksityiskohtaisempaa tutkimustietoa.

Sairaalahoitoon epidemian varhaisessa vaiheessa Wuhanissa joutuneista 62 prosenttia oli miehiä ja heidän keski-ikänsä oli 56 vuotta. Lähes puolet eli 48 prosenttia heistä kärsi hoidon aikana myös jostain muusta terveysongelmasta.

Korkea verenpaine oli yhtäaikaisista terveysongelmista yleisin. Siitä kärsi 30 prosenttia potilaista. Diabetes oli 19 prosentilla ja sepelvaltimotauti kahdeksalla prosentilla wuhanilaispotilaista.

Potilaista 137 lopulta kotiutettiin sairaalasta ja 54 kuoli. Kotiuttaminen tapahtui keskimäärin 22 päivän kuluttua sairauden puhkeamisesta. Sairauteen menehtyneet kuolivat keskimäärin 18,5 vuorokautta oireiden alkamisesta.

Tutkimuksen perusteella diabetesta tai sepelvaltimotautia sairastavat kuolivat koronavirukseen muita todennäköisemmin.

Myös korkea ikä nosti kuoleman riskiä, mikä ei yllättäne koronauutisointia seuranneita: esimerkiksi Italiassa virustartuntaan kuolleiden keski-ikä on tiettävästi yli 80 vuotta.

Yli puolet Wuhanin potilaista kärsi hoitoaikana myös verenmyrkytyksestä. Sekin lisäsi kuoleman todennäköisyyttä samoin kuin d-dimeerin korkea pitoisuus veressä. D-dimeerin kohonnut pitoisuus on tunnetusti yhteydessä suurentuneeseen verisuonitukosriskiin.

Tutkimuksen tekoon osallistunut Zhibo Liu arvioi New Scientist -lehdessä, että ikääntyminen heikentänee covid-19-taudista selviämistä yleisen immuunipuolustuksen heikkenemisen lisäksi tulehdusten yleistymisen vuoksi.

Jos elimistössä on valmiiksi jokin tulehdustila, se voi tukea viruksen lisääntymistä ja tulehdusvasteen pitkittymistä. Tämä puolestaan altistaa sydämen, aivot ja muut elimet entistä vakavammille vaurioille.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.