Jarno Alén

Lääkevalmistuksesta vastaava, Yliopiston Apteekki. Yhtiö käynnisti syksyllä uuden palvelun, jonka se arvelee tuovan julkiselle terveydenhuollolle mittavia säästöjä tekemällä 110 000 kotikäyntiä tarpeettomaksi. Antibioottipumppujen täyttöpalvelu mahdollistaa potilaan varhaisen kotiutumisen sairaalasta, koska pumppu annostelee lääkettä suonensisäisesti tasaisesti.

Pekka Huovinen

Johtaja, GE Healthcaren Helsingin tehdas. Vallilan tehtaalla potilasmonitorien tuotantoa on lisätty koronakriisissä ennätysajassa, jotta sairaaloille koko maailmaan on saatu elintärkeitä laitteita. Kaikki tuotantoennätykset on rikottu, ja Helsingin yksikkö on tehnyt globaalistikin hyvän tuloksen GE:ssä.

Ville Iho

Toimitusjohtaja, Terveystalo. Terveystalo on ollut julkiselle puolelle merkittävä yhteiskumppani koronatestauksessa. Yhtiö on testannut ja ottanut käyttöön ketterästi uusia menetelmiä ja näytteenottotapoja koronadiagnostiikkaan. Terveystalo myös päätti jakaa kaikille noin 5 000 työntekijälleen 500 euroa kiitoksena koronatyöstä.

Markku Jalkanen

Toimitusjohtaja, Faron Pharmaceuticals. Turkulainen yhtiö kehitti interleukiini-beetasta injektoivan muodon alun perin keuhkotauti ARDS:n hoitoon, mutta pandemia teki siitä kiinnostavan tutkimuskohteen myös koronainfektion hoidossa. Traumakine ei pärjännyt WHO:n Solidarity-tutkimuksessa, mutta testaaminen jatkuu Yhdysvalloissa. Harva kotimainen lääke on päässyt näin pitkälle.

Markku Jalkanen. Antti Mannermaa

Janne-Olli Järvenpää

Toimitusjohtaja, Mehiläinen. Mehiläinen perusti syksyllä uuden yhtiön, BeeHealthyn, jonka avulla Mehiläisen on tarkoitus kansainvälistyä digitaalisen terveydenhuollon saralla Euroopassa. Digitaalisuuteen pohjautuviin terveydenhuollon palveluihin aiotaan yhdistää myös fyysiset klinikat.

Janne-Olli Järvenpää. Tiina Somerpuro

Deb Mangone

Maajohtaja, Pfizer Finland. Lääkeyhtiö Pfizer toi toivoa koronapandemian loppumisesta kertomalla ensimmäisenä hyviä uutisia BioNTechin kanssa kehittämänsä koronarokotteen tehosta. Pfizer ja muut koronarokotteiden kehittämisessä onnistuneet yritykset ovat tehneet poikkeuksellisen nopeaa työtä.

Deb Mangone. KIMMO HAAPALA

Tuomas Neuvonen

Toimitusjohtaja, Sooma Medical. Tasavirtastimulaatio pääsi hoitomuotona mukaan heinäkuussa päivitettyyn masennuksen Käypä hoito -suositukseen. Se on merkittävä askel Neuvosen perustamalle Soomalle, joka ainoana Suomessa valmistaa tasavirtastimulaatiohoitoon tarvittavia laitteita.

Tuomas Neuvonen. Photographer: Alice Pittacolo

Lauri Sippola

Toimitusjohtaja, Kaiku Health. Syövän digitaaliseen oireseurantaan sovelluksen kehittänyt Kaiku Health lähti maailmanvalloitukseen siirryttyään ruotsalaisen pörssiyhtiö Elektan omistukseen. Tänä keväänä Kaiku Health kehitti muutamassa viikossa myös oireseurantamallin koronatartuntojen tarkkailuun yhdessä sveitsiläisen yliopistosairaalan kanssa.

Antti Viitanen

Hallituksen puheenjohtaja, Lääketeollisuus ry. Lääketeollisuus julkisti kesällä viidettä kertaa euromääräiset tiedot terveydenhuollon ammattilaisten kanssa tekemästään yhteistyöstä osoittaen tässä pitkäjänteistä avoimuutta.

Ilpo Tolonen

Toimitusjohtaja, Syöpäsairaala Docrates. Sairaala otti käyttöön tiukat turvatoimet heti koronapandemian alussa ja turvasi näin syöpää sairastavien keskeytyksettömät hoidot ja henkilökunnan terveyden.

Ilpo Tolonen. Tiina Somerpuro