Kari Alitalo, Kalle Saksela, Seppo Ylä-Herttuala

Professorit Helsingin ja Itä-Suomen yliopistosta. Professorit alkoivat heti keväällä kehittää omaa suomalaista koronarokotetta. Suomessa kehitetty rokote takaisi, että Suomeen saadaan rokote. Jos rokote todetaan toimivaksi, se saattaa estää viruksen tartunnan muita tehokkaammin.

Kalle Saksela.
Kari Alitalo.
Seppo Ylä-Herttuala.

Emil Heinäaho

Yleislääketieteen osastonylilääkäri, Hus Akuutti. Luotsaa Päivystämisen peruskoulua, kolmen kuukauden mittaista koulutusjaksoa, jossa nuoret lääkärit saavat perustaidot yleislääketieteen alan päivystykseen sairaalan yhteispäivystyksessä. Jakaa myös Instagram-tilillään tietoa ja tunnelmia yleislääketieteen päivystyksestä ja päivystyskoulutuksesta.

Tero Järvinen

Professori, Tampereen yliopisto. Löysi tutkimusryhmänsä kanssa: ”ihon postinumeroon” hakeutuvan peptidin ensimmäisinä maailmassa. Proteiini siis ohjaa ihosairauden lääkkeen oikeaan kudokseen.

Tero Järvinen.

Olli Kärkkäinen

Farmakologian ja toksikologian dosentti, Itä-Suomen yliopisto. Kärkkäisen johdolla tehty tutkimus osoitti ensimmäisenä maailmassa, että seeruminäytteen aineenvaihduntatuotteiden profiilista voidaan tunnistaa, kenelle todennäköisesti kehittyy jatkossa alkoholiperäinen sairaus. Haittojen ehkäisyllä olisi suuri kansanterveydellinen merkitys.

Jussi Merenmies

Lääketieteen koulutusohjelman johtaja, kliininen opettaja, Helsingin yliopisto. Merenmies toimi puheenjohtajana työryhmässä, joka laati tänä vuonna julkaistut kansalliset valmistuvan lääkärin osaamistavoitteet. Tavoitteet sisällytetään kaikkien tiedekuntien opetussuunnitelmiin.

Jussi Merenmies.

Lotta Oksanen ja Enni Sanmark

Erikoistuvat lääkärit, Hus. Polkaisivat omalla ajallaan käyntiin mittavan ja monipolvisen koronatutkimuksen, jolla pyritään pelastamaan Suomen talous muun muassa mallintamalla, miten koronavirus liikkuu sisätilassa. Onnistuivat sitouttamaan hankkeeseen ison joukon tutkimusryhmiä ja yrityksiä sekä Husin.

Enni Sanmark ja Lotta Oksanen. Karoliina Vuorenmäki

Sirkku Pikkujämsä

Lääkintöneuvos, puheenjohtaja, Palveluvalikoimaneuvosto Palko. Sairauksien ennaltaehkäisystä halutaan iso trendi terveydenhuoltoon. Askel sen suuntaan on Palkon alustavasti hyväksymä suositusluonnos, jonka mukaan ravitsemukseen ja liikuntaan liittyvän elintapamuutoksen tukemisessa vaikuttaviksi todetut menetelmät kuuluvat terveydenhuollon palveluvalikoimaan.

Sirkku Pikkujämsä.

Lasse Rämö

Osastonlääkäri, Töölön sairaala, Hus. Satunnaistetun, kontrolloidun tutkimuksen julkaisu kirurgian alalla on uutinen. Rämö oli päätutkijana JAMAssa toukokuussa julkaistussa tutkimuksessa, jossa vertailtiin olkavarren murtuman hoitoa leikkauksella ja ilman sitä. Se osoitti, että molemmat parantuivat yhtä hyvin, mutta parantuminen tapahtui leikattujen ryhmässä nopeammin.

Paulina Salminen

Professori, ylilääkäri Turun yliopisto ja Tyks. JAMA valitsi Salmisen johtamasta APPAC-tutkimuksesta kirjoitetun artikkelin yhdeksi 2010-luvun tärkeimmistä ja vaikuttavimmista artikkeleista. Komplisoitumatonta umpilisäketulehdusta voi hoitaa antibiootilla ilman leikkausta.

Paulina Salminen.

Heikki Wiik

Pohjois-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon osuuskunta Tervian lääketieteellinen johtaja, Oulun yliopistollisen sairaalan asiantuntijaylilääkäri. Viime vuoden lopulla perustettu osuuskunta on helpottanut erikoislääkäripulaa tänä vuonna Oysin erva-alueen keskussairaaloissa.

Heikki Wiik. Markku Ruottinen