1. Paula Pallasaho

Ylilääkäri, Samarian terveysasema, Espoon terveyskeskus.

Perusterveydenhuollon henkilöstö joutui koronapandemian vuoksi muuttamaan toimintaansa lennosta ja vailla selviä ohjeita. Heitä edustaa ylilääkäri Paula Pallasaho, joka sai maaliskuisena perjantai-iltapäivänä vain viikonlopun aikaa kääntää terveysasemansa hengitystiepotilaita palvelevaksi infektioasemaksi. Työ oli valtava, mutta yhteistyössä tiiminsä kanssa hän onnistui tehtävässä.

Paula Pallasaho. Tiina Somerpuro

2. Asko Järvinen

Infektiosairauksien ylilääkäri, linjajohtaja, Hus.

Keväällä Järvinen uurasti sitkeästi jakaakseen mediassa viimeisintä oikeaa tietoa koronapandemialta suojautumisesta kansalaisille. Järvisen liki päivittäiset vierailut julkisuudessa antoivat suomalaisille turvallisuuden tunnetta, eikä hän epäröinyt kommentoida edes arkisia huolia, kuten parturissa käynnin vaaroja. Järvisen linjaukset olivat tarpeellisia myös terveydenhuollon ammattilaisille, joilla oli täysi työ pysyä muuttuvien ohjeistusten perässä.

3. Anna-Mari Hekkala ja Essi Ryödi

Kardiologi, ylilääkäri, Suomen Sydänliitto ja kardiologi, LT, Tays Sydänsairaala.

Terveydenhuollon ammattilaiset etsivät vaikeassa pandemiatilanteessa keinoja hoitovelan synnyn ehkäisemiseen. Hyvä esimerkki tästä on Suomen Kardiologisen Seuran ja Suomen Sydänliiton toukokuussa järjestämä Älä jää kotiin sairastamaan sydäninfarktia -kampanja, jonka videolla somessa ja televisiokanavilla sydänvaivaisia rohkaistiin kardiologien silloisen puheenjohtajan Essi Ryödin suulla hakeutumaan lääkäriin.

Essi Ryödi. Timo Marttila

4. Kari Tikkinen

Kansallinen päätutkija, Soldarity, urologian ja kliinisen epidemiologian professori, Helsingin yliopisto.

Kuusi suomalaista sairaalaa lähti Tikkisen johdolla nopeasti mukaan Solidarity-tutkimukseen. Solidarityssa on haettu koronaan tehoavaa lääkettä. Yhteistyössä on ollut tutkijoita 30 maasta.

Kari Tikkinen.

5. Eija Kalso

Professori, ylilääkäri, Hyks Kipuklinikka.

Pitkän linjan kivunhoidon kehittäjä näki tilaisuuden lasten kivunhoidon keskuksen perustamiselle, kun Uusi lastensairaala syntyi. Keskus aloitti toimintansa tänä kesänä, ja Kalso on mukana keskuksen ohjausryhmässä Husin edustajana.

Eija Kalso. Jussi Helttunen

6. Mika Salminen

Professori, johtaja, THL Terveysturvallisuusosasto.

Salminen toimii covid-19-pandemiassa keskeisessä roolissa asiantuntijana. Mediassa selkokielinen viestijä ja tutkitun tiedon esille tuoja. Epävarmuuden aikanakin avoimesti ja rauhoittavasti kommunikoiva virkamies.

Mika Salminen. Mikko Huisko

7. Miia Turpeinen

Tutkimus- ja arviointiylilääkäri, Oys.

Turpeinen on ollut aktiivinen useissa hankkeissa, joilla kalliiden sairaalalääkkeiden hintaa on pyritty kohtuullistamaan. Tänä vuonna Suomeen perustettiin sairaanhoitopiirien yhteinen kansallinen lääkeneuvottelukunta, joka varmistaa, että eri puolilla maata sairaaloissa saadaan lääkkeitä käyttöön samaan aikaan ja samalla hinnalla.

Miia Turpeinen. Tiina Mäki

8. Hans Gärdström

Tartuntataudeista vastaava lääkäri, Essote.

Gärdstöm otti lääkärikollegansa kanssa harvinaisella tavalla kopin alueensa koronapotilaista myös akuuttivaiheen jälkeen. He selvittivät, kuinka monelle potilaista oli tullut pitkäkestoisia jälkioireita eli niin sanottu long covid. Soittokierros paljasti, että tapauksia oli paljon.

9. Jukka Paavilainen

Sairaanhoitaja, Essote.

Jääkiekkojoukkue Jukureissa leviävät tartunnat saatiin kuriin nopeasti, koska koronlinjalla työskennellyt Paavilainen älysi, mistä on kyse. Mikkeli on ollut hyvänä esimerkkinä epidemian tukahduttamisesta.

Jukka Paavilainen.

10. Juha Oksanen

Päihdelääkäri, Kymsote.

Vuoden päihdelääkäriksi valitun Oksasen oivalluksen ansiosta kaikilta Kotkan opioidikorvaushoidossa olevilta hoidettiin C-hepatiitti. Mallia on myös laajennettu muualle Kymenlaaksoon.

Juha Oksanen. Jukka Koskinen