Kari Alitalo

Tutkimusjohtaja, emeritusprofessori, Helsingin yliopisto.

Helsingin yliopiston syöpäbiologian ja -lääketieteen tutkimusohjelmaa vuodesta 1999 johtanut Alitalo sai presidentin myöntämän tieteen akateemikon arvonimen. Saanut useita tiedepalkintoja ja tunnustuksia eri vuosikymmenillä. Yksi Euroopan arvostetuimmista ja siteeratuimmista syöpätutkijoista.

Anja Eerola

Erikoishammaslääkäri, Hammaslääkäriliitto.

Hammaslääkäriliiton pitkäaikainen varatoiminnanjohtaja ja hammaslääkärikunnan aktiivisesti kantaa ottava, hyvin verkostoitunut edunvalvoja, joka on kaikissa sote-uudistuksen käänteissä pitänyt esillä väestön hammaslääkäripalvelujen tarvetta ja suunterveyden merkitystä.

Anja Eerola.

Turkka Kirjavainen

Apulaisylilääkäri, Hus.

Lasten keuhkosairauksien hoidon pioneeri Suomessa. Ulkomailta oppia hakenut Kirjavainen on uudistanut lasten keuhkosairauksien hoitolinjat mukailemaan kansainvälisiä käytäntöjä.

Turkka Kirjavainen. Petteri Paalasmaa

Hanna-Maija Kuusisto

Neuroalojen ja kuntoutuksen ylilääkäri, Tays.

Etähoidon edelläkävijöitä Suomessa. Otti etähoidon työkalupakkiin Taysin neurologiassa jo 2000-luvun alkupuolella ja väitteli aiheesta vuonna 2016. Tänä epidemiavuonna opit tulivat tarpeeseen, ja Taysin neurologia vältti etähoidon avulla valtaosan hoitovelasta.

Hanna Kuusisto. Harri Nurminen

Jari Laukkanen

Kardiologi, Keski-Suomen keskussairaala, professori, Itä-Suomen yliopisto.

Tutkinut työryhmänsä kanssa saunan terveysvaikutuksia jo pitkään ja nostanut suomalaisen saunatutkimuksen maailman huipulle. Laukkasen johtama tutkimusryhmä on julkaissut jo yli kolmekymmentä tutkimusraporttia vertaisarvioiduissa lääketieteellisissä lehdissä.

Jari Laukkanen.

Mika Lehto

Dosentti, kardiologian erikoislääkäri, Hus.

Eteisvärinän pitkän linjan tutkija sai tänä vuonna konkreettisesti käyntiin tutkimushankkeen, jota valmisteltiin pari kolme vuotta. Nyt kaikista suomalaisista eteisvärinäpotilaista vuosilta 2004–2018 kerätään kaikki olennainen rekistereissä oleva tieto. Tarkoitus on mahdollistaa hyvän hoidon suunnittelu tuleville vuosille.

Hanna Nohynek

Ylilääkäri, THL.

Pitkän linjan rokoteasiantuntija on asiallisesti ja selväsanaisesti osallistunut koronarokotekeskusteluun. Avannut kansalaisille kärsivällisesti faktoja koronarokotteesta ja rokotekehityksestä ylipäätään. Kannusti influenssarokotteen ottamiseen tänäkin vuonna.

Hanna Nohynek. Mara Leppä

Aila Rissanen

Emeritaprofessori, Helsingin yliopisto.

Lihavuustutkimuksen pioneeri Suomessa. Syömishäiriöiden hoidon kehittäjä, oli mukana tekemässä myös liha­vuuden hoi­don lin­jauksia Eu­roopan ta­solla lihavuus­tut­ki­joiden Euroopan katto­jär­jes­tössä EA­SO:ssa. Jatkaa eläkkeelläkin lääkäreiden kouluttamista li­ha­vuus- ja syö­mis­häi­ri­ö­po­ti­lai­den kohtaamiseen.

Paulus Torkki

Apulaisprofessori, Helsingin yliopisto, kehitysjohtaja, NHG.

Väsymätön terveydenhuollon vaikuttavuuden puolestapuhuja, kustannustehokkuuden tutkija ja Vaikuttavuusseura ry:n kantava voima.

Paulus Torkki.

Olli Vapalahti

Professori, Helsingin yliopisto.

Ollut ahkerasti esillä mediassa selittämässä koronaviruksen toimintaa ja tarttumista. Vapalahden ammattitaito on ennenkin auttanut ymmärtämään uusien virusten toimintaa, mutta koronavuonna tiedolle on ollut aivan erityinen tarve.

Olli Vapalahti.