Vuokko Anttonen

Professori emerita, Oulun yliopisto. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa toteutetun Koko Suomi harjaa -terveyskampanjan vastuuhenkilö. Kampanjan tavoitteena on saada kaikki suomalaiset tietoisiksi suunterveydestä ja siitä, että jos ihminen ei itse pysty huolehtimaan suunterveydestään, hänen on saatava siihen apua.

Vuokko Anttonen.

Markku Broas

Infektiotautien ylilääkäri, Lapin sairaanhoitopiiri. Esiintyi luotettavasti mediassa, kun ensimmäinen koronavirustapaus tuli julki. Asettui aina ovelasti rokotusmyönteisten kylttien viereen televisiolähetyksissä ja piti joka kuvassa Minä olen ottanut influenssarokotteen sinun vuoksesi -rintanappia. Antanut uutterasti ja asiantuntevasti haastatteluja eri medioille läpi koronavuoden.

Markku Broas. Soile Kallio

Vladimir Heiskanen

Terveysbloggari, hammaslääketieteen opiskelija. Heiskasen pitämä Valtsun terveysblogi on kymmenen vuotta perannut terveyteen ja ravitsemukseen liittyviä väitteitä. Blogi jakaa kaivattua ja tärkeää tutkittua terveystietoa, ja Heiskasen kirjoittelua seuraavat myös monet terveydenhuollon ammattilaiset.

Vladimir Heiskanen. JOEL MAISALMI

Jarmo Karpakka

Entinen lääketieteellinen johtaja, Mehiläinen. Hiljattain eläkkeelle siirtynyt Karpakka halusi kiinnittää huomiota miesten terveyteen, koska miesten elinvuosien odote ei ole kasvanut samaan tahtiin kuin naisten. Nostaakseen aiheesta keskustelua hän aloitti 18. elokuuta kävelyurakan Jäämereltä Itämerelle.

Jarmo Karpakka.

Linda Konate

Toiminnanjohtaja, Lääkärit ilman rajoja Suomen toimisto. Yhdistys on avannut keskustelua siitä, miten koronarokotteita saataisiin myös köyhille maille. Lääkärit ilman rajoja toimi myös konkreettisesti hädänalaisten hyväksi elokuussa, kun se Sea Watchin kanssa pelasti hukkumisriskissä olevia EU:hun pyrkijöitä Välimerellä jäsenmaiden vaikeutettua pelastustöitä koronaepidemiaan vedoten.

Marjukka Myllärniemi

Professori, tutkimusvaradekaani, Helsingin yliopisto. Otti alkusyksystä näkyvän roolin julkisuudessa varoittelemalla koronaviruksen toisesta aallosta. Jo keväällä oli mukana suomalaistutkijoiden julkaisemassa avoimessa kirjeessä, joka toivoi hallituksen tavoittelevan koronaviruksen tukahduttamista.

Marjukka Myllärniemi. Karoliina Vuorenmäki

Jere Reijula

Keuhkotautien erikoislääkäri, Hus. Alkoi alkuvuodesta julkaista suomenkielistä keuhkosairauksien podcastia lääketieteen opiskelijoille ja lääkäreille. Podcasteissa on käsitelty tietenkin koronaa, mutta myös muita keuhkoaiheita. Puhumassa on Reijulan lisäksi muitakin asiantuntijoita.

Aleksi Reito

Ortopediaan ja traumalogiaan erikoistuva lääkäri, dosentti, Tays. Nuorten lääkärien yhdistys valitsi Reiton vuoden nuoreksi kliiniseksi tutkijaksi. Pitää esimerkiksi Tilastokunto-blogia, jossa avaa kollegoille tilastotieteen metodologiaa.

Mika Venhola

Lastenkirurgi, Oulun yliopistollinen sairaala. Yli 20 vuoden ajan herättänyt eettistä keskustelua lasten sukupuolielinten korjausleikkauksista ja lasten itsemääräämisoikeudesta sukupuolen suhteen. Kieltäytyy itse leikkaamasta intersukupuolisia lapsia kosmeettisista syistä.

Oskari Välimäki

Puheenjohtaja, Vastalääke ry. Lääketieteen kandien perustama tutkittua terveystietoa tuottava yhdistys jatkoi Välimäen johdolla ansiokasta työtä taistelussa huuhaata vastaan. Yhdistys sai Tieteen tiedotus ry:n apurahan, jonka avulla toimintaa laajennetaan yhä useammalle paikkakunnalle.

Oskari Välimäki. Veera Heinonen