Sataa laboratorioapinaa kuljettanut rekka kolaroi toisen auton kanssa Yhdysvalloissa Pennsylvaniassa perjantaina 21. tammikuuta.

Useita apinoista pääsi karkuun, mutta uutistoimisto AP:n mukaan viimeisetkin karkulaiset saatiin kiinni lauantaina. Eri lähteiden mukaan karkuriapinoita oli kaikkiaan kolme tai neljä.

Tapauksesta tekee kiinnostavan ja ehkä jossain määrin kuumottavankin se, että jaavanmakaki-lajin apinat olivat matkalla lentokentältä Yhdysvaltain tautienehkäisykeskus CDC:n karanteeniin.

Apinat oli tuotu USA:han Intian valtameressä sijaitsevasta trooppisesta saarivaltiosta Maurituksesta.

Uutisissa spekuloitiin viikonloppuna, että eläimet saattavat mahdollisesti kantaa vaarallisia tauteja. Tätä kirjoittaessa keskiviikkona iltapäivällä Suomen aikaa nämä spekulaatiot on poistettu uutisista: todennäköisesti karanteenissa on kyse vain varotoimenpiteestä.

Toisaalta huolta mahdollisista taudeista ei vähentänyt se, että yhden karanneen apinan kohdannut paikallinen ohikulkija, Michele Fallon, kertoi sairastuneensa yskään ja saaneensa tulehtuneen silmän. Apina oli sähissyt hänen päällensä, kun hän auttoi kolaripaikan siivoamisessa.

Apinan kohdanneen ohikulkijan tautiriski on matala.

The Hill -lehden mukaan Fallon sai rokotteen ja viruslääkekuurin mahdollisen vesikauhutartunnan varalta. CDC:n mukaan Fallonin tautiriski on silti matala.

Tätä kirjoittaessa mitään siihen viittaavaa tietoa ei ole, että Fallon olisi sairastunut uuteen tuntemattomaan sairauteen.

Mustaa huumoria tämä seikka ei ole kuitenkaan estänyt.

Twitterissä on huomautettu esimerkiksi yhtymäkohdasta Apinoiden Planeetta -elokuviin, joissa nimenomaan laboratorioapinoista alkunsa saanut sairaus pyyhki kartalta ison osan ihmiskuntaa.

Paikalliset viranomaiset varoittivat ihmisiä lähestymästä karanneita apinoita.

Englantilaislehti Daily Mailin mukaan makakien lopullinen määränpää oli floridalainen tutkimuslaboratorio. Jaavanmakaki on lääketieteessä hyvin yleinen koe-eläin.

Sadasta apinasta kolme lopetettiin. Toimenpiteiden syy ei ole julkisesti tiedossa, mutta mahdollisesti kyse on kolmesta karanneesta yksilöstä.

Kolarissa ajoneuvojen kuljettajat eivät loukkaantuneet, mutta yksi matkustaja sai lieviä vammoja.

  • Lue myös: