Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi keskiviikkona, että alustavien tutkimustietojen mukaan eri koronarokotevalmisteiden käyttäminen ensimmäisellä ja toisella rokotuskerralla tuottaa elimistössä tehokkaan puolustusvasteen koronavirusinfektiota vastaan.

Adenovirusvektorirokotteen ja mRNA-rokotteen antaminen samalle henkilölle ei saadun tiedon valossa myöskään anna aihetta turvallisuushuoliin.

Tutkimus toteutettiin Saksassa, Espanjassa ja Britanniassa.

Tutkimuksissa tarkasteltiin, miten mRNA-rokotteen antaminen aiemmin AstraZenecan adenovirusvektorirokotteen saaneelle vaikuttaa rokotuksen synnyttämään puolustusvasteeseen ja rokotuksen turvallisuuteen.

Tutkimusten tulokset ovat alustavia, eivätkä ne ole vielä käyneet läpi tieteellistä vertaisarviointia.

Tuloksena oli, että kahdella eri rokotevalmisteella voidaan saada aikaan vähintään yhtä hyvä puolustusvaste kuin antamalla molemmilla rokotuskerroilla adenovirusvektorirokotetta.

Kahta eri rokotetta saaneilla vasta-aineiden määrä oli korkea. Myös niin kutsuttu soluvälitteinen immuniteetti, joka pidentää suojan kestoa ja vahvistaa elimistön kykyä torjua varsinkin vakavaa koronavirustautia, oli hyvällä tasolla.

– Nämä tulokset tukevat aiempaa arviotamme, että kahden eri rokotevalmisteen antaminen on sekä turvallinen että suojateholtaan hyvä vaihtoehto, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.

– Aiemmin epäiltiin, että rokotevalmisteiden yhdistäminen voisi tuottaa enemmän kuumeen ja lihaskivun kaltaisia ohimeneviä haittoja kuin samaa rokotevalmistetta annettaessa. Nyt saadut tutkimustulokset eivät tue tätä epäilyä, sillä kahta eri valmistetta saaneilla haittoja ei ole ilmennyt oleellisesti enempää kuin yhtä valmistetta saaneilla.

Suomessa noin 100 000 on saanut ensin AstraZenecan ja toisella kerralla mRNA-koronarokotteen.

Suomessa kahta eri koronarokotevalmistetta on annettu ensisijaisesti niille alle 65-vuotiaille, jotka ovat ensimmäisellä rokotuskerralla saaneet AstraZenecan adenovirusvektorirokotetta. Heille annetaan toisella rokotuskerralla aina mRNA-rokote eli Biontech-Pfizerin tai Modernan rokote.

Myös niiden 65 vuotta täyttäneiden, jotka ovat ensimmäisenä rokoteannoksena saaneet AstraZenecan rokotetta, on mahdollista saada toisena annoksena mRNA-rokote, jos he eivät halua toista AstraZenecan rokoteannosta.

Suomessa on tällä hetkellä noin 100 000 henkilöä saanut ensimmäisenä rokoteannoksena AstraZenecan rokotteen ja toisena annoksena mRNA-rokotteen.

AstraZenecan koronarokotteen saaneilla on havaittu Suomessa ja muualla Euroopassa hyvin harvinaisia veren hyytymishäiriöitä. Valtaosa hyytymishäiriöistä on havaittu alle 60-vuotiailla.