NIKAMAMURTUMAT

Yllättävä ase nikamamurtumia vastaan – Pallopelit ja juoksu kasvattavat naisten nikamia

  • 5.9.2017 13:47

Elina Heino

| Kuva: Colourbox

Erityisesti naisten kannattaisi harrastaa aktiivisesti palloilun ja juoksun kaltaisia liikuntalajeja. Ne aiheuttavat tärinää, joka saa naisilla selän nikamat kasvamaan kokoa.

Se on hyvä asia, sillä pienet nikamat näyttäisivät murtuvan helpommin kuin isommat, kertoo LK Petteri Oura, jonka aiheeseen liittyvä väitöskirja tarkastetaan perjantaina 8. syyskuuta Oulun yliopistossa.

Miehillä samaa ilmiötä ei havaittu.

 

Ouralla on liikuntalajien vaikutuksesta naisten nikamiin hyvä tiivistys.

– Sydän- ja verenkiertotutkijat sanovat, että sydän ei tiedä mitä keho tekee, eli kaikki liikunta on sydämelle hyväksi. Tätä sanontaa voisi nyt laajentaa: sydän ei tiedä, mitä keho tekee, mutta nikamat tietävät.

Voiko nikamakoko kasvaa vielä keski-iässä?

– Kyllä voi. Nikaman koko kasvaa luonnostaankin hieman läpi elämän, tai ainakin pitkään sen jälkeen, kun muut luut lopettavat kasvamisen.

 

Oura tutki väitöstyössään 1540 keski-ikäistä pohjoissuomalaista, joiden elintapoja oli seurattu 46 vuoden ajan.

Tutkimuksessa suljettiin pois vartalon koon, sosioekonomisen aseman ja tupakoinnin mahdollinen vaikutus nikamien kokoon.

Ouran väitöstutkimuksen perustella ei pysty tarkasti sanomaan, pystyvätkö naiset vielä esimerkiksi yli 40-vuotiaana kasvattaa nikamakokoaan tärinäliikunnan eli niin sanottujen impaktilajien avulla.

-– Käsitykseni mukaan ei se siinäkään iässä hukkaan mene.

 

Ouran väitöskirjan yksi osatutkimuksista palkittiin aiemmin tänä vuonna parhaana suomalaisena selkätutkimuksena.

Ouran aihe onkin poikkeuksellinen. Nikamakokoa ei juuri ole muualla tutkittu, ainakaan näin isossa aineistossa.

– Eikä käsittääkseni muissakaan aineistoissa.

Erikoiseksi väitöstutkimuksen tekee sekin, että Petteri Oura on vasta 22-vuotias viidennen vuoden lääkäriopiskelija.

– Tutkimusjuttu oli minulle harrastus. Oli kiva silloin tällöin naputella, kun opinnoissa oli vähemmän raskaita päiviä.

 

Oura oli kesällä ensimmäistä kertaa töissä lääkärinä. Hän oli kesurina Espoon uudessa sairaalassa, terveyskeskuksen ortopedisella kuntoutusosastolla.

Osa potilaista oli hoidossa osteoporoosin aiheuttaman murtuman vuoksi. Luun kuntoa heikentevän osteporoosin vuoksi ihmiselle voi tulla murtuma hyvin helposti, vaikkapa pieneltä jakkaralta pyllähtämisestä tai raskaan esineen nostamisesta.

– Oli hyvä päästä näkemään käytännössä osteoporoosin hoitoa ja sitä kokonaistilannetta, johon väitöstutkimuksenikin liittyy.

Ouran tutkimus antaa toivoa siitä, että tärinäliikunnan avulla isoksi kasvatettu nikama kestää vanhemmalla iällä murtumatta pyllähtämisiä, vaikka sitä heikentäisi osteoporoosi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.