SYDÄNPYSÄHDYKSEN HOITO

Viive maksaa ihmishenkiä – Sairaalan sisäisen elvytysryhmän puhelinnumeroksi 2222 kaikkialla Euroopassa?

  • 11.9.2017 13:29

Elina Heino

Kuva: Colourbox

Terveydenhuollon ammattilainen ei saisi mennä paniikkiin tai hätääntyä, kun sairaalan osastolla hoidossa olevan potilaan sydän pysähtyy.

Tosielämässä niin kuitenkin helposti käy.

Sairaalan sisällä toimivan elvytysryhmän puhelinnumero ei heti muistu mieleen, tai muistuu se väärä, edellisen työpaikan hätänumero.

Ja vääriä numeroita, niitä terveydenhuollossa riittää.

Tuoreen kyselyn mukaan melkein jokaisella sairaalalla tai hoitolaitoksella Euroopassa on oma sairaalan tai hoitolaitoksen sisäinen elvytysnumeronsa.

– Määrä on järkyttävä! akuuttilääketieteen professori, Hyks Akuutin toimialajohtaja Maaret Castrén sanoo.

Hän oli mukana kirjoittamassa maaliskuussa Resuscitation-tiedelehdessä julkaistua artikkelia, jossa tätä ongelmaa nostettiin esiin.

 

Numerosekaannus ei ole harmiton. Siitä johtuvat viiveet maksavat ihmishenkiä.

Vaikka sydänpysähdys osuu sairaalan osastoilla kohdalle harvoin, niitä tapahtuu Euroopan sairaaloissa tai hoitolaitoksissa 300000 vuodessa.

Siksi kansainväliset elvytysjärjestöt haluavat, että sairaaloissa otetaan käyttöön yksinkertainen apukeino.

– Kaikissa Euroopan sairaaloissa pitäisi olla sama sisäinen elvytysnumero. Se on 2222, Castrén sanoo.

Suomessa ainakin Tays on jo ehtinyt siirtyä tähän käytäntöön.

– Olen tosi, tosi iloinen, että Sanna Hoppu sai sen toteutumaan, Castrén sanoo.

Akuuttilääketieteen, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Hoppu on Taysin Ensihoitokeskuksen apulaisylilääkäri.

Castrén aikoo nyt ponnistella, jotta 2222 otettaisiin käyttöön myös Hyksissä.

– Se on tämän syksyn ehdoton teemani.

 

Maaret Castrénin syksyssä on muutakin uutta.

Hän päättää tässä kuussa kuusivuotisen pestinsä Euroopan elvytysneuvoston puheenjohtajana.

Se sattui sikäli hyvään saumaan, että Castrén tarvitsee aikaa toiseen merkittävään tehtävään. Hänet valittiin alkukesästä maailman elvytysjärjestöjen kansainvälisen kattojärjestön Ilcorin (The International Liaision Committee on Resuscitation) sihteeriksi.

Ilcor tekee elvytyshoidoista suosituksia, jotka perustuvat tieteelliseen näyttöön.

– Yksi tärkeimpiä tehtäviäni on toimia Ilcorin yhteyshenkilönä yhteisöön, joka vie niitä suosituksia käytäntöön.

Castrén viittaa tässä Global Resuscitation Allianceen (GRA).

Uusi rooli vie silti vähemmän aikaa kuin taakse jäänyt puheenjohtajuus. Se varmaan rauhoittaa esimiehiä, Castrén arvelee.

– Kokouksia on vähemmän, ja ne ovat Suomen aikaa yöllä.

 

Suomen elvytystilanne on merkillisen ristiriitainen.

Meillä on menneisyys elvytyksen mallimaana, ja tuotamme yhä hyvää alan tutkimustietoa.

– Elvytyslukumme sen sijaan eivät ole edenneet samaa tahtia kuin maissa, joissa on otettu kansallisesti koppi sydänpysähdyspotilaista, Castrén sanoo.

Kunnollinen koppi tarkoittaisi Suomessa ainakin kahta konkreettista uudistusta.

– Meiltä puuttuvat elvytysrekisteri ja hätäkeskukseen kytketty defibrillaattorirekisteri. Jos sellainen olisi, saisimme oikeasti käyttöön kansalaisten ostamat deffat.

Tehtävää riittää, mutta Suomi ei kipuile elvytyksen kanssa yksin.

– Euroopassa kuolee joka päivä kahden Jumbo Jetin verran ihmisiä siksi, että järjestelmämme eivät tue sydänpysähdyspotilaiden hoitoa, Castrén sanoo.

Tämä tragedia jää piiloon, vaikka kahden oikean Jumbo Jetin putoaminen Euroopassa olisi jättiuutinen.

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.