SLUSH17

Vauvojen värinäpatja voitti Slushissa äitiyspakkauksen inspiroiman startup-kisan

  • 1.12.2017 08:23

Minna Pihlava

Slushin yhteydessä pidetyn Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -kilpailun palkinnot vastaanottivat Matthew Trcka iDE8:sta (vas.), Barbara Haage CallMidwife.comista ja John Konsin Prapelasta. Melinda Richter Johnson&Johnson Innovationin JLABS-yksiköstä julkisti voittajat. | Kuva: Minna Pihlava

Suomalaisen äitiyspakkauksen inspiroiman startup-kilpailun on voittanut yhdysvaltalainen startup-yhtiö Prapela. Yhtiö kehittää vauvan patjan alle tarkoitettua värinäteknologiaa, jonka on määrä auttaa esimerkiksi koliikkivauvoja nukkumaan ja helpottaa vauvan hengitystä.

Finaali oli torstaina startup- ja teknologiatapahtuma Slushin yhteydessä. Prapela sai voitosta 75 000 dollaria eli noin 63 000 euroa.

Kyseessä oli Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -kilpailu, jonka järjestivät lääkeyhtiö Janssen ja sen emoyhtiö Johnson&Johnson yhteistyössä Sitran, Tekesin ja VTT:n kanssa.

Toisen palkinnon ja 50 000 dollaria eli 42 000 euroa sai virolainen CallMidwife.com. Kyseessä on verkossa ja mobiilissa toimiva sovellus vauvaa odottaville vanhemmille. Sovellus mahdollistaa raskauden seuraamisen, ongelmien selvittelyn ja pääsyn kotihoito-ohjeisiin.

Kolmanneksi tuli skotlantilainen startup iDE8 Ltd, joka kehittää laitetta vauvojen ja taaperoiden diabeteksen havaitsemiseen. Kertakäyttöinen, kivuton lääketieteellinen laite havaitsee kohonneen glukoosi- ja ketonitason.

Voittajat valitsi viisihenkinen tuomaristo. Siihen kuuluivat M&M Partners -partneri ja Tekesin Terveyttä biteistä -ohjelman johtoryhmän jäsen Harry Brade, Husin kehittämisjohtaja Visa Honkanen, kätilö ja terveydenhoitaja Krista Laakso Terveydenhoitajaliitosta, erityisasiantuntija Tom Palenius Spark Up Turku -startup-yhteisöstä ja johtaja Melinda Richter Johnson&Johnson Innovationin JLABS-yksiköstä.

Kesäkuussa lanseeratun kilpailun seitsemän finalistia oli valittu 135 hakijan joukossa. Hakijoista 75 oli Pohjois-Amerikasta, 44 Euroopasta, 9 Aasiasta, 5 Australiasta ja 2 Etelä-Amerikasta.

Finaalissa oli mukana myös yksi suomalainen startup, Kuura Health, joka kehittää tekoälyä ja kliinistä tietoa hyödyntävää digitaalista alustaa auttamaan vanhemmuuteen ja lasten terveyteen liittyvissä pulmissa.

 

Finaalia seurasi myös lastentautiopin professori ja ylilääkäri Jussi Mertsola Turun yliopistosta ja Tyksistä. Hän osallistui finaaliohjelmaan kuuluvaan paneelikeskusteluun.

Mertsolan mielestä terveysteknologia on tervetullut lisä äitien ja lasten hoitoon.

– Tänään oli esillä myös sosiaaliseen tukeen liittyviä aiheita, digitaalista terveydenhuoltoa, monella tavalla uudenlaisia ideoita. Se on hyvä asia, hän sanoo.

Jussi Mertsolan suosikki finalisteista oli toiseksi sijoittunut CallMidwife.com, tosin pienellä varauksella.

– Jos pystyy ummistamaan silmänsä siltä raivoisan tehokkaalta myyntipuheelta. Se oli niin hyvä, että mietti, voiko tämä olla totta, hän sanoo.

Turkuun on Jussi Mertsolan mukaan pohdittu ensi vuonna perustettavaksi eräänlaista testineuvolaa, jossa voisi testata äitien ja lasten neuvolaterveydenhuoltoon sopivaa terveysteknologiaa. Se liittyy Health Campus Turku -hankkeeseen.

Mertsola on viemässä asiaa eteenpäin, kun hän jää ensi vuonna eläkkeelle Tyksin Lasten ja nuorten klinikan toimialajohtajan tehtävästä.

– Mietimme alusta asti, miten innovaatioita ja niiden toimivuutta ja psykologisia seikkoja tutkittaisiin. Onko se käytännössä kotioloissa sellainen, kun sen ajatellaan olevan. Sen jälkeen sille annettaisiin ”Tutkittu Suomessa” -diplomi, hän sanoo.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.