ROKOTUKSET

Vaikea kysymys – Antaako influenssarokotus vähemmän suojaa, jos sen ottaa joka vuosi?

  • 13.2. 11:25

Elina Heino

Kuva: Colourbox

Väärin käsitetty tutkimusuutinen nosti muutama viikko sitten Suomessa mediajulkisuuteen väitteen, että kausi-influenssaa vastaan rokotetut levittävät influenssavirusta enemmän kuin ei-rokotetut.

Muun muassa Aamulehdessä tammikuussa julkaistu väite perustui Marylandin yliopiston tutkijoiden havaintoon, että peräkkäisillä influenssakausilla rokotetut ihmiset erittävät hengittäessään enemmän virusta kuin rokottamattomat.

Havainto oli PNAS-tiedelehdessä joulukuussa julkaistun tutkimuksen sivujuonne.

Rokotushaluja heikentävä väite on hämmentävä, eikä se ole tottakaan.

Taysin infektiolääkäri Pertti Arvola sai Aamulehden korjaamaan liioittelevan uutisen verkkosivuillaan.

Marylandin yliopiston tutkijat itsekin sanovat, että toistetun influenssarokotuksen ja henkilön levittämien influenssavirusten määrän yhteys on heikko ja vaatii varmistusta.

 

Lyhyeksi jäänyt kohu on yksi esimerkki pitkästä jatkumosta teorioita, joissa toistetun influenssarokotuksen on arveltu heikentävän rokotuksen tehoa.

– Niitä on esitetty erilaisia vuosikymmeniä, THL:n rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo.

Influenssarokotuksen tehotutkimus on Nohynekin mukaan hyvin vaikeaa, koska influenssakannat, rokotteet ja ihmisten sairastumis- ja rokotushistoriat vaihtelevat.

– Yksittäisen tutkimuksen perusteella on lähes mahdotonta tehdä asiasta johtopäätöksiä, hän sanoo.

Tarvitaan hyvin tehtyjä tutkimuksia ja laaja meta-analyysi. Kanadalaiset tutkijat julkaisivat sellaisen elokuussa BMC Medicinessä.

He keräsivät 3435 artikkelista parhaan mahdollisen näytön asiasta.

Lopputulos: mitään näyttöä ei löytynyt siitä, että edellisellä kaudella otettu influenssarokotus heikentäisi rokotuksen suojatehoa seuraavalla.

 

Asiaa tutkitaan nyt myös Suomessa.

Syksyllä Hyksissä alkaneessa tutkimuksessa selvitetään, millaisia mitattavia immunologisia vasteita eri kausilla kiertävät influenssavirukset ja annetut influenssarokotteet saavat aikaan.

Toiveissa on, että tutkimukseen osallistuisivat useiden vuosien ajan samat terveydenhuollon ammattilaiset.

Vasta-aineiden lisäksi tutkitaan kohtalaisen vähän käsiteltyä kohdetta, soluvälitteistä immuniteettia. Erityisen kiinnostuksen kohteena on, miten aikaisempien influenssarokotusten lukumäärä vaikuttaa influenssarokotusvasteisiin ja influenssavirusten herättämiin immuunivasteisiin.

Miksi Suomessakin halutaan tutkia tätä asiaa?

– Uuden tartuntatautilain mukaan on työnantajan vastuulla varmistaa, että haavoittuvassa asemassa olevia potilaita hoitavat ainoastaan rokotussuojan saaneet ammattilaiset. Haluamme ymmärtää paremmin, mitä lain noudattamisesta immunologisesti seuraa, Nohynek sanoo.

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.