LABORATORIOTESTIT

Vääristä maksan viitearvoista on melkein päästy eroon

  • 21.11.2017 15:00

Elina Heino

| Kuva: Colourbox

Mitä jos kävisi niin, että lääkäri arvioisi potilaiden tilaa kymmenen vuotta kokeella, jonka yleisesti käytössä olevat viitearvot ovat väärin?

Näin kävikin, täällä Suomessa.

Kyseessä ovat maksakokeet GT (glutamyylitransferaasi) ja ALAT (alaniiniaminotransferaasi). Lähes kaikki laboratoriot ovat käyttäneet niistä viitearvoja, jotka ovat peräisin pohjoismaisesta Norip-tutkimushankkeesta (Nordic Reference Interval Project) vuodelta 2004.

Paha vain, että nämä viitearvojen ylärajat ovat vääriä, liian korkeita.

Käyttämällä Norip-viitearvoja lievät maksavauriot saattavat jäädä huomioimatta.

Tähän kiinnitettiin huomiota Seinäjoen keskussairaalan laboratoriossa.

Tutkijat Joanna Danielsson, Päivikki Kangastupa, Tiina Laatikainen, Mauri Aalto ja laboratoriolääketieteen professori Onni Niemelä julkaisivat syksyllä 2014 The World Journal of Gastroenterologyssä artikkelin, jossa todettiin tuoreen Finriski-aineiston perusteella, että yleisesti käytössä olevissa GT- ja ALAT-viitearvoissa on vikaa.

Ne perustuivat tutkimukseen, josta ei ollut suljettu ulos ylipainoisia eikä runsaasti alkoholia käyttäviä koehenkilöitä.

Pohja tälle havainnolle oli tehty jo vuosina 2005–2008 Onni Niemelän tutkimusryhmässä.

Mediuutiset selvitti, miten tieto vääristyneistä viitearvoista on otettu vastaan laboratorioissa, jotka palvelevat sairaanhoitopiirejä ja suurimpia yksityisiä lääkärikeskuksia.

Seinäjoen keskussairaalan kliinisen kemian ja hematologian laboratorio oli poikkeus laboratorioiden joukossa. Se ei koskaan luottanut Norip-hankkeen viitearvoihin.

– Meillä laskettiin viitearvot normaalipainoisille henkilöille, jotka eivät käytä alkoholia. Tämän perusteella otettiin käyttöön nämä omaan materiaaliin perustuvat viitevälit, sairaalakemisti Johanna Kultti sanoo.

Uusiin tiukempiin GT- ja ALAT-viitearvojen ylärajoihin siirryttiin ensimmäisenä Huslabissa vuonna 2014.

GT ja ALAT: Viitearvon tiukennuksen kliininen merkitys

Laboratoriolääketieteen professori Onni Niemelä kertoo, miksi on tärkeää tiukentaa GT- ja ALAT-maksakokeiden viitearvojen ylärajoja eli mihin kliinisiin ilmiöihin se ainakin heijastuu.

Sydän. Jos maksa on rasittunut, myös sydän rasittuu. Tutkimusnäyttö on osoittanut, että GT-arvon kohoaminen ennustaa aika hyvin ongelmia sydämessä ja verisuonissa, myös aivoverisuonissa.

Metabolia. ALAT-arvon hiipiminen normaalitasosta ylöspäin ennustaa jossain määrin metabolista oireyhtymää tai diabetesta.

Rasvamaksa. Alkoholin suurkulutus on pitkään ollut suomalaisen yhteiskunnan ongelma, mutta nyt on lisääntymässä lihavuudesta aiheutuva maksan rasittuneisuus. Se voi johtaa rasvamaksan kautta jopa kirroosiin.

Alkoholin riskirajat. Tiukemmat normaalin rajat GT- ja ALAT-arvoissa oli yksi syy sille, että Suomessa tarkennettiin hiljattain alaspäin alkoholin haitallisen käytön rajoja. Alkoholisuositukset eivät vielä riittävästi huomioi yhteisvaikutuksia. Lihavilla ja tupakoitsijoilla esimerkiksi pienempi annos alkoholia on tavallista haitallisempi ja voi johtaa GT-arvon nousuun.

Hoidon ajoitus. Maksaongelmien varhaisvaiheessa elämäntapamuutokset tehoavat oikeinkin hyvin. Takavuosina hyväksyttiin liian korkeita GT- ja ALAT-arvoja normaaleiksi, jolloin potilaiden maksan varhaisvaiheen muutoksia pääsi livahtamaan lääkärien käsistä.

Kahden viime vuoden aikana uusi käytäntö on levinnyt. Ainoastaan yksi keskeinen laboratorio käyttää vielä vanhoja viitearvoja.

Se on Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirien Fimlab Laboratoriot Oy.

Miksi näin?

– Meilläkin on pitkään ollut tarkoitus siirtyä uusiin viitearvoihin. Suunnitelmana oli tehdä muutokset analysaattorin vaihdoksen yhteydessä, kliinisen kemian erikoislääkäri Maria Juujärvi Fimlabista sanoo.

Automaatiohankinta on kuitenkin viivästynyt.

– Otamme uudet GT- ja ALAT-viitearvot käyttöön ensi vuoden ensimmäisellä kvartaalilla.

Muutos on niin suuri, että se vaatii Juujärven mukaan ohje- ja tietojärjestelmäpäivitysten lisäksi vuoropuhelua erikoisalojen kanssa.

– Pohdimme esimerkiksi, miten uudet viitearvot vaikuttavat potilasvirtaan ja missä määrin tulee päivittää mahdollisia yksiköiden sisäiseen käyttöön luotuja hoito-ohjeistuksia.

Miten tiukempiin GT- ja ALAT-viitearvoihin siirtyminen muuttaa potilastyötä?

Mediuutiset kysyi sitä kolmelta työterveyslääkäriltä.

Vantaan Attendon vastaava työterveyslääkäri Ulla Brusila-Relas työskenteli viitearvomuutoksen aikaan vielä Terveystalossa.

Hän odotti, että maksan viitearvojen "herkempi liipasin" poikisi lisätyötä. Näin ei juuri käynyt.

– Piukemmat viitealueet lisäsivät työtaakkaa vähemmän kuin ajattelin.

Syy oli osin se, että hän lääkärinä hyödyntää muitakin markkereita kuin GT- ja ALAT-arvoja.

Muutos sai Brusila-Relasin kuitenkin lisäämään jonkin verran tutkimuksia, kuten ultraääntä ja kontrolleja.

Myös Kemin Terveystalon työterveyslääkäri Arto Rimali ja Turun Mehiläisen työterveyslääkäri Pirjo Matintalo lisäsivät siirtymävaiheessa ylävatsan ultraäänen käyttöä sellaisille, joiden GT ja ALAT ylittivät hiukan viitearvot.

Nyt lääkärit luottavat asiassa enemmän kokemukseensa.

– Toki nytkin lähetän potilaan ultraääneen, jos hän on huolissaan ja tutkimukseen on lääketieteelliset perusteet, Matintalo sanoo.

On yksi asia, jossa uusilla viitearvoilla on lääkärien mukaan selkeä merkitys: ei-alkoholiperäiset maksaongelmat.

– Aiempaa useammin potilaan kanssa tulee puheeksi rasvamaksa, jonka pääasiallinen syy ei ole alkoholi, Rimali sanoo.

Myös Matintalo arvioi, että runsas alkoholin käyttö tuli esiin jo aiemmilla viitearvoilla, mutta uusi tilanne toi uuden keskustelukumppanin.

– Muutos oli suurin vähän alkoholia käyttävillä, pikkuisen keskivartalopyöreillä naisihmisillä, jotka eivät olisi osanneet edes kuvitella maksa-arvojensa olevan koholla.

Tällä potilasryhmällä maksa-arvojen kohoaminen normaalirajan yli voi ennakoida esimerkiksi diabeteksen syntyä.

– Uudet viiterajat ovat helpottaneet pyöreiden potilaiden motivointia elämäntapamuutokseen, Matintalo sanoo.

 

 

 

 

 

 

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Satakunnan keskussairaala

2 ERIKOISLÄÄKÄRIÄ

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Uutinen

Tiina Aisla tiina.aisla@mediuutiset.fi

Genetiikka mullistaa epilepsian hoidon

Kehitteillä olevan geenipaneelin avulla potilas voi saada yksilöllistä ja nopeaa hoitoa vaikeaan epilepsiaan.

  • 16.2.