Uusissa päiväkodeissa vähemmän radonia

  • 17.1.2007 13:23

Erpo Pakkala

Uusien päiväkotien radonpitoisuudet ovat alle puolet suomalaisten asuntojen keskimääräisestä radonpitoisuudesta, todetaan Säteilyturvakeskuksen tutkimuksessa.

Tutkimukseen osallistui yhteensä 367 kunnallista päiväkotia. Sisäilman radonpitoisuus oli keskimäärin 52 becquereliä kuutiometrissä. Suomalaisten asuntojen keskimääräinen radonpitoisuus on 120 becquereliä kuutiometrissä.

Rakennuksen perustamistavalla on selkeä vaikutus radonpitoisuuteen. Päiväkotirakennuksissa, joissa on ryömintätilainen perustus, pitoisuudet olivat selvästi pienempi kuin maanvaraisella laatalla varustetuissa rakennuksissa.

Yhdessätoista maanvaraiselle laatalle perustetussa päiväkodissa ylittyi ohjearvo 200 becquereliä kuutiometrissä.

2000-luvun rakennukset säteilevät vähiten

Pitoisuudet ovat 2000-luvun rakennuksissa pienempiä kuin 1990-luvulla valmistuneissa. Tämä johtuu ryömintätilaperustuksen yleistymisestä. Lisäksi useassa uudessa maanvaraisen laatan rakennuksessa on käytössä radonimuri pitoisuuden pienentämiseksi.

Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto on uusissa päiväkodeissa syrjäyttänyt muut ilmanvaihtotavat, mikä on myös osaltaan pienentänyt radonpitoisuuksia.

Päiväkotien radonpitoisuuksia on mitattu vuodesta 1992 osana työpaikkojen radonvalvontaa.

STUKin antamien ohjeiden mukaan työpaikkojen radonpitoisuus pitää selvittää niissä kunnissa, joissa pientaloissa mitatuista radonpitoisuuden vuosikeskiarvoista vähintään kymmenen prosenttia ylittää arvon 400 becquereliä kuutiometrissä. Vuonna 2006 näitä kuntia oli 88. Lisäksi radonpitoisuus pitää mitata päiväkodeissa, jotka sijaitsevat harjuilla tai sora-alueilla.

Nyt valmistuneessa tutkimuksessa mukana olleista päiväkodeista vain yksi prosentti eli kolme päiväkotia oli sellaisia, joissa ympärivuorokautinen radonpitoisuus oli suurempi kuin 400 becquereliä kuutiometrissä.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.