ROKOTUSKATTAVUUS

Uskonto heijastuu rokotusasenteisiin – Tyttöjen tuoreet HPV-rokoteluvut julkaistiin

  • 13.9.2017 13:41

Elina Heino

Kansallisessa rokotusohjelmassa 11–12-vuotiaille tytöille ilmaiseksi annettava HPV- eli papilloomavirusrokote peilailee kiinnostavasti suomalaisten asenteita rokottamiseen ja hiukan muuhunkin asenneilmastoon.

HPV-rokote on tarkoitettu torjumaan kohdunkaulan syöpää, ja se tuli kansalliseen rokotusohjelmaan vasta 2014.

Tänään julkistettu vuosittainen tilasto kertoo, että koko maan HPV-rokotekattavuus on vuonna 2004 syntyneiden tyttöjen keskuudessa nyt 70,4 prosenttia.

Kaksi vuotta sitten luku oli 65,9 prosenttia.

Kattavuus lisääntyy mutta hitaasti. Vastaan haraavat esimerkiksi osa länsirannikon pienistä kunnista.

Rokotevastaisuuden "julkkiksiin" kuuluva Pietarsaari on tästä hyvä esimerkki. Vuonna 2015 tytöistä sai HPV-rokotteen 41,3 prosenttia. Tuorein tilasto antaa enää 35,5 prosentin kattavuuden.

Samalla rannikolla esimerkiksi Pori on kirinyt toiseen suuntaan: kahden vuoden takaisesta 51,3 prosentista 58,3:een prosenttiin.

Keski-Suomessa, Savossa ja Pohjois-Karjalassa uskotaan vahvasti HPV-rokotuksen etuihin. Niissä 70–90-prosenttia 2004 syntyneistä tytöistä on jo suojautunut rokotteella kohdunkaulan syöpää vastaan.

 

Pohjanmaan rannikkoseudulta Oulun suuntaan edettäessä on alueita, joissa rokotuskattavuus on matala.

Siellä kattavuuteen saattaa vaikuttaa perheiden uskonnollinen tausta, arvelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan.

THL viitannee tässä lestadiolaisiin perheisiin. Pienillä paikkakunnilla yksittäisten perheidenkin päätökset vaikuttavat tilastoihin, varsinkin jos perheet ovat suuria.

Naisten ja tyttöjen terveydentilaan liittyvästä päätöksenteosta vanhoillislestadiolaisissa perheissä on tehty väitöskirja viitisen vuotta sitten. Meri-Anna Hintsala ja Katja Manner arvioivat väitöstutkimuksessaan, että varsinkin naisten vaivat ja jaksaminen diagnosoidaan lestadiolaisyhteisössä kollektiivisesti sisar- ja veljespiireissä.

Ryhmäpaine saattaa vaikuttaa myös rokotusasioissa.

Siihen nähden on merkille pantavaa, että lestadiolaisten vahvalla elinalueella eteläisessä Lapissa sijaitsevassa Tervolan kunnassa HPV-rokotuskattavuus on reilusti kasvanut viime vuosina.

Vuonna 2015 Tervolan tytöistä oli saanut HPV-rokotteen 35 prosenttia, tänä vuonna jo 50 prosenttia.

 

 

 

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.