Suomi terveystarkastuksessa

Terveysteknologia ja väestöryhmien terveyserot kiinnostivat Porissa – "Muilta aloilta tulevien innovaattoreiden merkitys kannattaisi sote-alalla nähdä isompana mahdollisuutena"

  • 13.7.2017 12:40

Minna Pihlava

Mediuutiset kysyi lääkäreiden tunnelmia Porin Suomi-Areenan terveysaiheista tänä vuonna.

Neljä lääkäriä vastasi kahteen kysymykseen:

  1. Mitkä ovat olleet kiinnostavimpia terveysaiheita Suomi-Areenassa tällä viikolla?
  2. Onko aiheita, joista pitäisi puhua enemmän?
Kuva: Minna Pihlava

Juha Jolkkonen , Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan johtaja

1. Digitalisaatio ja keinoäly ja niihin liittyen sote-alan ja elinkeinoelämän kilpailukyvyn eräänlainen yhdistäminen ja parantaminen. Meillä on sote-alalla mieletön potentiaali tukea ja antaa mahdollisuuksia startupeille ja yritystoiminnalle.

Muilta aloilta tulevien innovaattoreiden merkitys kannattaisi sote-alalla nähdä vielä isompana mahdollisuutena kuin ehkä on ymmärrettykään.

Pyörimme helposti liikaa soten ja sote-rakenteiden sisällä. Visa Honkasen puheenvuorossa [aiheena big datan käyttö keskoshoidossa] tuli hyvin esiin se, että kun lyödään aidosti yhteen eri alojen osaajia, tulee ihan erilaisia mahdollisuuksia. Niitä voisi hyödyntää paljon enemmän

2. Minua hämää keskusteluissa se, että termit ja koko ajattelu tulevat vain terveydenhuollosta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio on tärkeä juttu etenkin paljon palveluja tarvitsevilla. Se on liian vähän esillä. Joku twiittasikin hyvin, että ensi vuonna kannattaisi ottaa sote-kulma ja sosiaaliala ja -palvelut vahvemmin mukaan, koska se on oikeasti se, mistä voidaan hyötyä. Se jää jotenkin sivuun koko ajan.

Kuva: Harri Virta

Kati Myllymäki, Lääkäriliiton toiminnanjohtaja 1.10 alkaen

1. Kiinnitin huomiota siihen, kun katsoo koko ohjelmaa, että minusta täällä on tosi paljon sote-aiheita ja terveydenhuollon asioita. Siitä olin hämmästynyt.

2. Ei. Nyt olen kuullut niin paljon sotea ja terveydenhuoltoa, että on pää pyörryksissä. Pitää varmaan vähän sulatella. Tosi mielenkiintoista on ollut.

Kuva: Minna Pihlava

Marjo Parkkila-Harju, Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja ja Helsingin Pitäjänmäen terveysaseman apulaisylilääkäri

1. Minusta tärkeitä aiheita ovat olleet tiedon ja teknologian merkitys tai hyödyntäminen hoidossa ja hoidon koordinoinnissa ja se, miten siitä tehdään taloudellista ja vaikuttavaa. Myös luottamus hoitoon on ollut tärkeä aihe. Sote voi näyttää kansalaisille jo hyvin mystiseltä. On paljon isoja ja hienoja termejä, esimerkiksi digitalisaatio, mutta kukaan ei oikein konkretisoi, mitä ne oikein tarkoittavat.

2. Kuten ministeri Saarikkokin sanoi, puhumme paljon rakenteista. Meidän pitäisi enemmän puhua sisällöistä. Vaikka sotea odotetaan, voi parantaa nykyisiä käytäntöjä ja palveluita. Ei pitäisi koko ajan odottaa mitä tulee, vaan tarttua asioihin ja viedä niitä eteenpäin.

Kuva: Harri Virta

Kaarlo Simojoki, A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri

1. Eri väestöryhmien väliset erot ovat ehkä kiinnostaneet minua täällä eniten.

2. Ennakkoasenteet ja kuinka syvästi ne ovat juurtuneet meidän järjestelmään. Niistä ei puhuta vaan ne verhotaan hallinnolliseen tai kliiniseen perusteluun. Esimerkiksi että hoidetaan masennus vasta kun potilas ei juo enää, vaikka data osoittaa, että se on parempi hoitaa samaan aikaan kuin päihdeongelma.

 

Haastatellut osallistuivat Mediuutisten järjestämään Suomi terveystarkastuksessa 2017 -tapahtumaan, jonka yhteistyökumppaneita olivat Doctagon, Roche, MSD, Celgene, Lääketeollisuus ry ja Cocomms.

.

Lue lisää:

Ministeri Saarikko: Lääkekorvausjärjestelmä ei ole pysynyt lääketieteen kehityksen perässä

Terveydenhuollon asiantuntijat: Lääkekorvausjärjestelmän korjaaminen olennaista

StartUp Healthin johtaja Aki Koivistoinen: Genomitietoon perustuvat terveyssovellukset yleistyvät nopeasti

Potilaat otetaan koko ajan enemmän mukaan terveydenhuollon kehitystyöhön

Lääkäreiden mielestä terveydenhuolto on epätasa-arvoista eri väestöryhmien välillä

Sote-uudistuksen suunnitelmat epäselviä lääkäreille

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Satakunnan keskussairaala

2 ERIKOISLÄÄKÄRIÄ

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Uutinen

Tiina Aisla tiina.aisla@mediuutiset.fi

Genetiikka mullistaa epilepsian hoidon

Kehitteillä olevan geenipaneelin avulla potilas voi saada yksilöllistä ja nopeaa hoitoa vaikeaan epilepsiaan.

  • 16.2.