100 vaikuttajaa

Terveysalan 100 vaikuttajaa: Uusi ajattelu vähensi Helsingissä 10 000 sairauslomapäivää

  • 13.12.2016 10:59

Elina Heino

Kuva: Jussi Helttunen

Helsingin kaupungin työterveyshuollon Työterveys Helsingin lääkäri, työterveyden dosentti Helena Miranda kertoo hätkähdyttävän asian.

Suomessa kirjoitetaan tuki- ja liikuntaelinten kipujen vuoksi sairauslomia eniten Euroopassa.

Sairauslomat ennen ja jälkeen tule-leikkausten ovat Itä-Suomen yliopistossa tehdyn rekisteritutkimuksen mukaan koko ajan pidentyneet, vaikka leikkaustoiminta on kehittynyt.

Helsinki haraa trendiä vastaan. Sen työntekijöiden sairauspoissaolot vähenivät tänä vuonna marraskuun loppuun mennessä 10 000 työpäivän verran. 

Selkäkipuisten sairauslomat vähenivät 32, kyynärpäävaivaisten 42  ja olkapääkipuisten 8 prosenttia. Se tarkoittaa arviolta 2,6 miljoonan euron laskennallista säästöä vuodessa.

Poikkeuksellinen kehitys on Helena Mirandan käynnistämä. Juuri siksi Mediuutiset valitsi hänet toiselle sijalle vuoden Terveysalan 100 vaikuttajaa -listalla.

Lääkkeettömien hoitojen eduista on näyttöä

Helsingin ihmeen taustalla on Mirandan halu selvittää, mitä tuorein tutkittu tieto sanoo kivun hoidosta ja suhteesta työkykyyn.

Hän tutki aihepiiriä Työterveyslaitoksella ja kävi Bostonissa hakemassa lisäoppia. Mirandalla on aiheesta myös omaa kokemusta, sillä hän on krooninen kipupotilas.

Miranda palasi tutkimustauon jälkeen kliinikoksi ensin pankki- ja vakuutusalalle ja sitten Helsinki Työterveyteen.

Hän halusi nähdä, mitä työterveyshuolto voi käytännössä tehdä kipuoireisten hyväksi.

– Oikeastaan järkytyin. Toimintatavat olivat niin vanhentuneita.

Miranda havaitsi, että Suomessa tule-kipuihin suhtaudutaan yhä hyvin biomedisiinisesti: pelkkänä kudosvauriona, johon liittyy mekaaninen rasitustekijä.

Hoitokin on mekaanista: lepoa, leikkauksia ja vahvoja kipulääkkeitä.

– Kivun hoidossa ei juurikaan näkynyt psykososiaalinen puoli eikä aivotutkimuksen tieto siitä, että pitkittynyt kipu voi johtua myös keskushermoston yliherkistymisestä.

Opioidikipulääkkeet saattavat Mirandan mukaan ylläpitää kipuherkkyyttä, kuten myös unettomuus ja masennus, joita pitäisi aina seuloa kipuoireiselta.

Vuosi sitten julkaistu kivun Käypä hoito -suositus korostaa lääkkeettömien hoitokeinojen ensisijaisuutta.

– Lääkkeettömistä hoitokeinoista on saatu runsaasti positiivista tutkimusnäyttöä, Miranda sanoo.

Hän keräsi sitä kirjaansa Ota kipu haltuun, joka julkaistiin alkuvuodesta.

– Ei ole näyttöä siitä, että pitkät sairauslomat parantaisivat kroonista kipua. Päinvastoin, omien oireiden tarkkailu yksinään kotona saattaa ylläpitää kipua.

Työterveyslaitos on tutkinut, että osapäiväinen työssä jatkaminen kuntouttaa kipupotilaan nopeammin kuin täysi sairausloma.

Fysioterapeutti voi osin korvata lääkärin

Helena Miranda otti asiakseen jalkauttaa tutkimusmaailman oivallukset työterveyshuoltoon. Hän sai siihen tukea Helsingin kaupungin johdolta.

Syntyi kaksivuotinen Kipu ja työkyky -hanke, joka päättyy joulukuussa, mutta työ jatkuu.

– Ensi vuonna jalkautamme kipu- ja työkykyaiheista tietoa esimiehille. Heiltä kuulee vieläkin usein näkemystä, että työntekijän pitää pysyä kotona, kunnes kaikki kivut ovat ohi.

Miranda odottaa paljon myös lääkärivastaanoton vaihtoehdolta, työfysioterapeutin suoravastaanotolta.

– Lääkärit kirjoittavat joka toiselle kipuoireiselle sairauslomaa keskimäärin kymmenen päivää. Fysioterapeutin auttamista vain noin joka kymmenes tarvitsee sairauslomaa, muutaman päivän.

Fysioterapeutin tarkka tutkimus ja ohjeistus hälventää tule-potilaan pelkoa ja lisää hänen pystyvyyden tunnettaan.

– Oleellista on tarjoa potilaalle kuulluksi tulemisen kokemus.

***

Lue lisää:

Terveysalan 100 vaikuttajaa: Läpimurron tehnyt virtuaalihoito toi ykkössijan

Terveysalan 100 vaikuttajaa:  Sinnikäs johtaja tarttui toimeen, kun psykiatripula uhkasi

Terveysalan 100 vaikuttajaa -listan kymmenen kärki

 

 

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.