SUOMI TERVEYSTARKASTUKSESSA

Terveydenhuollon asiantuntijat: Lääkekorvausjärjestelmän korjaaminen olennaista

  • 13.7.2017 12:01

Nina Airisto

Kuva: Elämyskuva - Studio Harri Virta - Harri Virta

Kroonisesti sairaat ja pitkäaikaissairaat potilaat ovat eriarvoisessa asemassa nykyisen lääkekorvausjärjestelmän vuoksi.

Tätä mieltä olivat terveydenhuollon asiantuntijat Mediuutisten järjestämän Suomi terveystarkastuksessa -tapahtuman paneelissa, jossa keskusteltiin Suomen terveydenhuollon nykytilanteesta eri näkökulmista.

– Näen lääkekorvausjärjestelmän korjaamisen olennaisena. Kroonisesti sairaat maksavat maksukaton vuosittain, Kysin neurologian poliklinikan osastonylilääkäri Päivi Hartikainen muistutti.

 

Jokaisen vuoden alusta kertyvä lääkkeiden vuosiomavastuu on runsaat 600 euroa. Terveyskeskuslääkäri Jaana Puhakka sanoi, että vastaanottoarjessa näkyy, ettei ihmisillä aina ole varaa ostaa lääkkeitä. Lääkkeitä myös vaihdetaan halvempiin.

– Lääkekorvaustilastoissa näkyy, että vuoden kolmena viimeisenä kuukautena myydään eniten lääkkeitä, Puhakka totesi.

Suomen Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Sakari Karjalainen kertoi, että järjestössä on nähty syöpäpotilaiden taloudellisten vaikeuksien kasvaneen merkittävästi, ja korkeat omavastuuosuudet ovat yksi syy tähän.

Kun matka- ja asiakasmaksujen omavastuut lasketaan lääkkeiden vuosiomavastuun päälle, saattaa potilas joutua maksamaan vuosittain 1 600 euroa omasta pussistaan. Pienituloiselle tämä on valtavan suuri summa rahaa, Karjalainen sanoi.

– Monet potilasjärjestöt ajavat Reumaliiton johdolla sitä, että lääkemaksukatto jaksotettaisiin 12 kuukaudelle. Tämä helpottaisi sitä ongelmaa, mikä potilailla on alkuvuodesta edessä.

 

Myös kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) näki, että jaksotusajatuksella toimiva korvauskäytäntö pitäisi saada aikaiseksi nimenomaan pitkäaikaissairaiden tilanteen helpottamiseksi.

Haatainen kuitenkin sanoi, että päättäjille asiaa pitää perustella terveystaloustieteellisen tutkimuksen avulla.

Tutkimus: Syövänhoidon kustannukset eivät kasvaneet niin paljon kuin oletettiin

Sakari Karjalainen kertoi paneelissa, että syövänhoidon kustannuksista on juuri julkaistu uusi terveystaloustieteellinen tutkimus Acta Oncologica -lehdessä.

– Tutkimusryhmän yllätykseksi syöpähoidon kustannukset eivät ole kasvaneet niin paljon mitä kansainvälisen keskustelun ja Suomessa aiemmin tehtyjen ennusteiden mukaan oletettiin. Viimeisen kymmenen vuoden aikana kustannukset ovat kasvaneet noin 3 prosenttia vuodessa. Reaalikasvu on noin prosentti, Karjalainen sanoi.

Samaan aikaa syöpäpotilaiden määrä on merkittävästi kasvanut.

– Yhtä syöpätapausta kohden reaalikustannukset ovat siis jopa pienentyneet ja tässä taustalla merkittävänä asiana on juuri painopisteen muuttuminen vuodeosastohoidosta avohoitoon. Samaan aikaan sairaalat ovat onnistuneet lääkehankintojen kilpailuttamisessa ja lääkkeiden hintasääntely on ollut käytössä, Karjalainen summasi tutkimusta.

– Erikoissairaanhoito on tehostunut, kun avohoidossa hoidetaan entistä sairaampia potilaita. Jos tätä käytäntöä ei olisi, he olisivat hoidossa sairaaloissa. Mitä tämä maksaisi, Haatainen sanoi.

– Pitää pystyä murtamaan perustelut lääkkeiden kalleudesta osoittamalla, että avohoidossa tapahtuva hoito on kustannustehokasta ja tuottaa työkykyä ja hyvinvointia. Siksi siihen kannattaa satsata.

Suomi terveystarkastuksessa -tapahtuman kumppaneina olivat Doctagon, Roche, MSD, Celgene, Lääketeollisuus ry ja Cocomms.

.

Lue myös Mediuutisten juttu ministeri Annika Saarikon (kesk.) puheenvuorosta, jossa hän otti kantaa lääkekorvausjärjestelmän tilanteeseen.

.

 

Lue lisää:

StartUp Healthin johtaja Aki Koivistoinen: Genomitietoon perustuvat terveyssovellukset yleistyvät nopeasti

Potilaat otetaan koko ajan enemmän mukaan terveydenhuollon kehitystyöhön

Terveysteknologia ja väestöryhmien terveyserot kiinnostivat Porissa – "Muilta aloilta tulevien innovaattoreiden merkitys kannattaisi sote-alalla nähdä isompana mahdollisuutena

Lääkäreiden mielestä terveydenhuolto on epätasa-arvoista eri väestöryhmien välillä

Sote-uudistuksen suunnitelmat epäselviä lääkäreille

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.