Lääketutkimus

Tays perusti lastenlääkkeiden tutkimuskeskuksen

  • 3.2.2017 13:15

Minna Pihlava

Kuva: Colourbox

Taysin lastenklinikkaan on perustettu Suomen ensimmäinen lasten varhaisvaiheen lääketutkimuksiin keskittyvä kliininen tutkimuskeskus.

Keskuksen nimi on PeeTU (Pediatric Early Phase Trials Unit).

Toiminta käynnistyi vuoden alussa. Tavoite on toteuttaa erityisesti faasien 1 ja 2 lääketutkimuksia.

Alkuvaiheessa keskuksessa työskentelevät osa-aikaisesti tutkijalääkäri, lastentautien erikoislääkäri Sauli Palmu ja tutkimushoitaja Heidi Alanen. Hankkeen puuhamiehenä on ollut lisäksi lasten syöpäosaston ylilääkäri Olli Lohi.

Tutkimuksia ei ole vielä alkanut. Palmun mukaan ensimmäisen vuoden aikana tavoitteena on aloittaa vähintään 1–3 lääketutkimusta.

– Keskitymme erityisesti sellaisten lapsisyöpäpotilaiden auttamiseen, joiden hoito tavanomaisin hoitokeinoin ei ole mahdollista tai ei ole tuottanut tulosta, hän sanoo.

Vastaavissa tilanteissa potilaiden on tähän asti pitänyt matkustaa ulkomaille, esimerkiksi Kööpenhaminaan.

Uuden keskuksen toimintaa kehitetään yhteistyössä lasten syöpälääkäreiden aloitteesta perustetun Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiö -nimisen säätiön kanssa.

Tutkittavat lääkkeet voivat olla joko aikuisilla jo käytössä olevia lääkkeitä tai sitten kokonaan uusia valmisteita. Olemassa olevia aikuisten lääkkeitä voidaan lapsilla tutkia samoilla tai eri käyttöaiheilla kuin aikuisilla.

Keskus tarjoaa kliinisen lääketutkimuksen palveluja koko Suomen lapsiväestölle. Alustavien keskustelujen perusteella sairaaloilla on Palmun tuntuman mukaan kiinnostusta uutta palvelua kohtaan.

Käytännössä sairaalareissu voi kestää muutamasta tunnista useampaan päivään. Perheenjäsenille on tarjolla majoitus sairaalan vieressä potilashotellissa.

Tutkimuskeskuksen kiikarissa on syövän lisäksi muitakin terapia-alueita. Palmu mainitsee esimerkkeinä reumatologiaan, diabetekseen ja lastenneurologiaan liittyvät hoidot.

PeeTU-tutkimuskeskuksen perustamisen taustalla on myös odotus lastenlääketutkimusten määrän kasvusta EU:ssa.

Kymmenen vuotta sitten voimaan tullut lastenlääkeasetus edellyttää, että markkinoille tulevat lääkkeet tutkitaan yleensä myös lapsilla.

Tutkimuksia on toistaiseksi tehty vähän. Niiden aloittamisille on ollut pitkiä lykkäysaikoja.

Sauli Palmun mukaan EU:ssa tulee tehtäväksi vähintään satoja lastenlääketutkimuksia.

Kansallisen lastenlääkkeiden tutkimusverkoston Finpedmedin toiminnanjohtaja Pirkko Lepola sanoi Mediuutisten haastattelussa joulukuussa, että seuraavien viiden vuoden aikana EU:ssa pitäisi rekrytoida 500 000 lasta näihin tutkimuksiin.

Finpedmedin toimisto sijaitsee Tampereella, mutta verkostolla ei ole virallista yhteyttä nyt perustettuun tutkimuskeskukseen. Sillä on Palmun mukaan ollut merkittävä innoittajan rooli hankkeessa.

Finpedmedin ansiosta Taysissa on muun muassa lastenlääketutkimukseen koulutettuja hoitajia.

Tutkimuslääkärin työhön kuluu alkuvaiheessa 30 prosenttia Sauli Palmun työajasta. Tutkimushoitaja tekee puolet työajastaan tutkimuskeskuksessa.

– Iso este lastenlääketutkimuksessa ja lääketutkimuksessa yleensäkin on, että kliinikoilla ei ole aikaa tehdä tutkimusta. Nyt sairaala on nähnyt tämän tärkeäksi, ja minulle on osoitettu työaikaa tähän, hän kertoo.

Muuna aikana Palmu hoitaa muun muassa lapsisyöpäpotilaita ja toimii kliinisenä opettajana. Tarpeen vaatiessa hän voi alkaa käyttää nykyistä suuremman osan työajastaan lääketutkimuksiin.

Hän on mielissään uudesta työnkuvasta.

– Onhan se huikeaa kehittää uutta. Ainoastaan tutkimuksen kautta hoidot kehittyvät.

Kirjoitus on julkaistu 3.2.2017 Mediuutisten numerossa 5/2017.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.