INFEKTIOT

Tartuntavaara! – Miten lääkäri uskaltaa hoitaa infektiotautisia?

  • 13.2. 09:48

Elina Heino

Kuva: Timo Hartikainen

Infektiopotilaita hoitavat lääkärit tekevät päivittäistä työtään tautien ytimessä, ja toisinaan myös tartuntavaarassa.

Pelottaako heitä tartuntariski? Kysyimme sitä kolmelta infektiolääkäriltä.

– En ole missään urani vaiheessa tai tilanteessa pelännyt saavani potilaalta tartuntaa, Kysin infektioyksikön ylilääkäri Irma Koivula sanoo.

Tai no, 1990-luvun alkupuolella erikoistuessaan infektiotauteihin Auroran sairaalassa Koivula joutui antamaan aids-potilaan ihosyöpämuutokseen pistoksia. Se hieman arvelutti.

– Mietin siinä hetken, että teenhän kaiken tarkasti, ettei vaan käy pistotapaturmaa.

 

Infektiolääkärit jos ketkä koulutetaan tuntemaan tartuntatautien leviämistavat ja niiltä suojautuminen. Se tuo varmuuden: kun suojaudut oikein, lääkärin tartuntariski on äärimmäisen pieni tai olematon.

Näin ajattelee myös Koivula. Vuonna 2003 hänen luottamukseensa tuli kuitenkin särö, pieni mutta mieleenpainuva.

– Totesin, että hyvänen aika, miten helposti sars-koronavirus tarttuu potilaasta toiseen. Painamalla saman hissin nappia!

Koivulaa hätkähdytti, että sars-epidemia tappoi kollegan myös hengitystieinfektioiden huippusairaalassa Kanadassa.

Hänen oli pakko selvittää itselleen, miten niin saattoi käydä. Suojainten riisumisen yhteydessä on täytynyt tapahtua jokin huolimattomuus.

– Se on ainoa mahdollisuus.

 

Olen pelännyt tartuntaa, myöntää Taysin infektioyksikön apulaisylilääkäri Reetta Huttunen.

– Pelkäsin tuberkuloosia, vaikka tartuntariski on nolla, jos käyttää hengityksensuojainta.

Huttunen oli silloin raskaana.

– Odottavalla äidillä saattaa olla epärationaalisia ajatuksia, kuten minulla. Pelkäsin silloin myös vesirokkopotilasta, vaikka olin sairastanut vesirokon.

Huttunen ymmärtääkin hyvin kollegoita, jotka soittavat kysyäkseen, ovatko resistentit bakteerit erityinen riski odottavalle äidille tai sikiölle.

Eivät ole. Jos suojautuu oikein, myöskään MRSA ei ole ongelma.

– Lääkärin työ on minimaalisen infektioriskin ammatti, jos vertaa vaikka lastentarhanopettajaan, Huttunen sanoo.

Päiväkotitädeillä ei ole lääkärin valmiuksia suojautua esimerkiksi parvo-virukselta, joka voi aiheuttaa sikiövaurioita.

Huttunen haluaa muistuttaa lääkäreitä parista seikasta.

Jos ei tiedä, miksi potilas pärskii tai yskii, on käytettävä suu–nenä-suojusta. On osattava epäillä jo varhaisessa vaiheessa tuberkuloosia, jos potilaalla on pitkittynyt yskä, laihtumista ja tuberkuloosiin sopiva keuhkokuvalöydös.

– FFP3-luokan hengityssuojain ehkäisee tuberkuloosin sataprosenttisesti. Muita suojia lääkäri ei tarvitse.

 

Aika harvoin infektiolääkärin työssä potilas on oikeasti tartuntavaarallinen, tuumii Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikön ylilääkäri Esa Rintala.

Joskus Rintalaa on tosin askarruttanut MRSA-tartunnan mahdollisuus, mutta ei enää.

– Mitä vanhemmaksi lääkäri tulee, sitä enemmän hän rauhoittuu. Koulutus suojaa turhilta peloilta.

Rintala oppi rauhallisuutta jo 1990-luvun alussa hoitaessaan nuorena lääkärinä HIV-potilaita. Infektioklinikan muun henkilökunnan kylmähermoisuus ja varmuus aids-potilaiden hoitamisessa teki häneen vaikutuksen.

Samaan aikaan infektioklinikan ulkopuolella monilla terveydenhuollon ammattilaisilla oli voimakastakin kammoa tätä potilasryhmää kohtaan.

– Koulutustasosta riippumatta saatettiin esittää, että HIV-potilaat pitäisi eristää yhteiskunnasta.

Tuoreempia oppimiskokemuksia Rintalalle ovat antaneet Ebola ja norovirus.

Kun Ebolan uhka oli suurimmillaan, Rintala havaitsi itsessään yllättävän piirteen.

– Toimin ammattimaisesti, mutta huomasin jälkikäteen olleeni henkilökohtaisella tasolla hiukan huolestunut mahdollisuudesta, että minulle tapahtuisi verialtistus Ebola-potilasta tutkiessani.

Norovirus opetti Rintalaa taannoin ihan kantapään kautta.

– Kun oli muutaman noroviruksen sairastanut, teki mieli suojautua aiempaa paremmin noropotilaita hoitaessa.

 

Pistotapahtumien tartuntariski on viime vuosina nostattanut tunnemyrskyjä terveydenhuollossa.

Se liittyy verivarotoimimerkintään, joka on ollut tapana tehdä potilaan tietoihin, jos tällä on HIV tai hepatiitti.

Infektiolääkärit eri puolilta maata ovat luopuneet näistä leimoista.

– Verivarotoimimerkinnän poistaminen on herättänyt aika lailla vastustusta joissakin lääkäreissä, Rintala sanoo.

Miten nyt osaamme varoa tartuntaa, osa lääkärikunnasta ihmettelee. Infektiolääkärien näkökulma on vastakkainen.

– Verivarotoimimerkintä on harhauttava.

Rintalan mukaan se antaa lääkäreille väärän turvallisuuden tunteen ja voi johtaa lepsuiluun suojautumisessa.

– Merkintä puuttuu potilailta, joilla se pitäisi olla – ja se saattaa puolestaan löytyä sellaisten henkilöiden papereista, jotka eivät ole tartuntariski.

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.