SLUSH17

Slushin tiedeapurahakilpailun voittaja kehittää entsyymeistä antibiootteja

  • 1.12.2017 15:09

Minna Pihlava

Slushin Skolar Awardin voittaja 2017 Johan Seijsing työskentelee Tukholman yliopistossa. | Kuva: Minna Pihlava

Tiedeviestintätoimisto Kaskas Median järjestämän Skolar Award -apurahakilpailun voitti tutkija Johan Seijsing Tukholman yliopistosta.

Hänen tutkimusaiheensa liittyy antibioottiresistenssiongelman ratkaisuun entsyymien avulla. Tavoite on muokata entsyymejä tehokkaiksi täsmälääkkeiksi bakteeritulehduksia vastaan.

Voittaja ratkesi Slush-tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa perjantaina.

Palkinto on 100 000 euroa tutkimusapurahaa. Skolar Award -finaalissa apurahasta kisasi Slushissa kymmenen tutkijaa.

Voittajan valitsi tuomaristo, johon kuuluivat Kaliforniassa sijaitsevan Augmented Leadership -insituutin johtaja Sari Stenfors, Fifty Years -pääomasijoitusyhtiön perustajapartneri Seth Bannon, kauppakorkeakoulu Hankenin koulutusdekaani ja professori Minna Martikainen, tulevaisuudentutkimuksen professori Markku Wilenius Turun yliopistosta, tietokirjallisuuden ja -kirjoittamisen tutkimuksen professori Pirjo Hiidenmaa Helsingin yliopistosta, lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Risto Renkonen Helsingin yliopistosta, hydrometallurgian ja korroosion professori Mari Lundström Aalto-yliopistosta ja lääketutkimusohjelman johtaja, professori Vincenzo Cerullo farmasian tiedekunnasta Helsingin yliopistosta,

 

Yksi finaaliin osallistuneista suomalaisista tutkijoista oli proviisori Olli Kärkkäinen Itä-Suomen yliopistosta.

Hänen tutkimusideansa liittyy nuorten alkoholin käytön vähentämiseen.

Ajatuksena on selvittää, pystytäänkö aineenvaihduntaprofiilin avulla ennustamaan, ketkä nuoret tarvitsevat mini-interventiota mittavampia toimenpiteitä alkoholin käytön vähentämiseksi.

Itä-Suomen yliopistossa on jo meneillään tutkimus, jossa tutkitaan sähköisen mini-intervention tehoa nuorten alkoholin käytön vähentämisessä. Tätä tutkimusta vetää nuorisopsykiatri Tommi Tolmunen.

Kärkkäisen olisi määrä uudessa tutkimuksessa selvittää verinäytteiden avulla tutkittavien aineenvaihduntaprofiilia. Näytteistä mitataan satoja eri yhdisteitä kuten aminohappoja, rasvahappoja ja niiden aineenvaihduntatuotteita.

Tutkittavat 12–22 henkilöt suorittavat sähköisen mini-intervention. Heiltä kysytään lisäksi tietoja alkoholin käytöstä ja muita taustatietoja. Verinäytteet otetaan ennen interventiojaksoa ja toisen kerran kuuden kuukauden päästä, joiltakin myös 12 kuukauden päästä.

Tutkimukseen on määrä ottaa 500 nuorta.

Mini-interventiota perusteellisempaa hoitoa tarvitsevien nuorten tunnistaminen voitaisiin tehdä yhdistelemällä verinäytteen määritystietoja ja taustatietoja, jos Kärkkäisen arvio osuu oikeaan.

Olli Kärkkäinen harjoitteli kolmen minuutin esitystään lähes päivittäin Slush-esitystä edeltävinä viikkoina. Hän sai myös sparrausta Skolar Award -tapahtuman järjestäneiltä Kaskas Median edustajilta.

Esitys rakentui kolmesta osasta: ongelman esittelystä, ratkaisusta ja siitä, mitä seuraavaksi on tarkoitus tehdä. Kärkkäisen esitys sisälsi neljä Powerpoint-sivua.

Hänen mielestään kaikilla finalisteilla oli kiinnostavat tutkimusaiheet.

Muut finaaliin päässeet tutkimusaiheet liittyivät empatiakyvyn lisäämiseen pelillisesti, aivojen rakenteen tutkimukseen, insuliinin annosteluun mikroneuloilla, sokeuttavaan Stargardtin tautiin, elektroniikkajätteen bioprosessointiin, koneoppimisen hyödyntämiseen täsmähoidoissa, hurrikaanituhojen vähentämiseen ja ilmastonmuutokseen.

Kärkkäinen osallistui myös yliopistojen yhteiseen Helsinki Challenge -kilpailuun, joka ratkesi viime perjantaina. Hänen ryhmänsä eteni semifinaaliin asti.

Slush-tunnelmia hän kävi haistelemassa jo viime vuonna, jossa hän myös katsoi Skolar Award -finaalin.

– On hyvä ajatella, miten omasta aiheesta kommunikoi riittävän yksinkertaisesti ja kiinnostavasti, jotta se olisi ymmärrettävissä oman ammattikunnan ulkopuolella, hän tiivistää projektin hyötyjä.

Kärkkäinen aikoo nyt jatkaa rahoituksen hakua perinteisiä tutkimusrahoituskanavia pitkin.

Palkinnon rahoittivat Paulon Säätiö, Walter Ahlströmin Säätiö, Runar Bäckströmin Säätiö, Liikesivistysrahasto, Helsingin Sanomain Säätiö ja Tiina and Antti Herlin Foundation.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.