Slush17

Slush herätti suuren kysymyksen – Terveyskeskuslääkäri pohtii, ovatko ihmiset valmiita ottamaan vastuun terveysdatastaan

  • 1.12.2017 13:47

Nina Airisto

Terveyskeskuslääkäri Marika Viljakaista kiinnosti Slushissa dataan ja sen hyödyntämiseen liittyvät puheenvuorot. | Kuva: Nina Airisto

Miten saada ihmisistä kerättävästä terveystiedosta vaikuttavaa?

Juuri tämä terveydenhuollon haaste on terveyskeskuslääkäri Marika Viljakaisesta erityisen kiinnostava. Teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushissa Viljakaisesta tuntuu, että puheenvuoroista ajatuksiin onkin hiipinyt enemmän uusia haasteita kuin ratkaisuja polttavaan kysymykseen.

– Meillä on tällä hetkellä paljon tekniikoita datan keräämiseksi, mutta ei keinoja muuttaa sitä vaikuttavaksi, Viljakainen sanoo.

Ilman vaikuttavuutta tieto jää hyödyntämättä.

– Kuten yhdessä puheenvuorossa torstaina todettiin, hukumme informaatioon, mutta kärsimme viisauden puutteesta. Meidän ei tarvitse saada ihmisiä kiinnostumaan tekniikasta, vaan omasta terveydestään. Tekniikka voi tukea terveyttä.

 

Perjantaina Slushissa pohdittiin sitä, pystyvätkö ihmiset todella ottamaan vastuun omasta datastaan.

– Suomessakin puhutaan paljon siitä, miten potilaat pian itse tuottavat ja hallitsevat terveystietojaan. Ovatko ihmiset ylipäänsä siihen valmiita, Viljakainen pohtii.

Viljakaisen mielestä kysymys on aiheellinen, sillä keynote-puheenvuoroista hänelle tarttui mukaan ajatus siitä, että ihmiset voivatkin olla itse tietosuojansa heikoin lenkki.

– Ihmiset haluavat kontrolloida itse omia tietojaan. Syntymäpäivät ovat kuitenkin edelleen yleinen salasana ja varomaton tietojen jakaminen netissä yleistä. Tästä on nähtävillä päivittäin esimerkkejä vaikkapa facebookissa, jossa ihmiset jakavat hyvinkin yksityiskohtaisia tarinoita omasta ja lastensa terveydestä.

 

Marika Viljakainen osallistui Slushiin nyt toista kertaa. Hänen mukaansa viime vuonna tapahtumassa korostui terveysteknologia selvästi enemmän, eivätkä terveys ja hyvinvointi olleet varsinaisesti Slushin ydinteemoja tänä vuonna.

Silti monet Slushin aihepiireistä pystyi liittämään terveysteemaan. Viljakaisen mukaan Slush pystyykin parhaimmillaan tarjoamaan terveydenhuollon toimijalle poikkiammatillisia kohtaamisia, joiden kautta oma näkökulma saa uutta perspektiiviä.

Slush-kävijöitä ei sido tietyt aihepiirit, vaan tapa ajatella, Viljakainen katsoo.

Ajatuksia herättävien puheenvuorojen lisäksi Viljakainen nautti kohtaamisista terveysalan startup-yritysten kanssa.

– Julkisen terveydenhuollon työntekijänä huomasin, että osa startupien tuotteista on jo käytössä yksityisellä puolella. Uskon, että julkisenkin on piakkoin herättävä. Sote-uudistus tulee varmasti muuttamaan tilannetta.

 

Slush on kuin lääkäreiden kahvihuone

Kuura Healthin yhdelle perustajalle Tuomo Oikaraiselle Slushin parasta antia on verkostoituminen.

– Slush on kuin lääkäreiden kahvihuone, jossa on kaikki erikoislääkärit paikalla ja joita voi paikan päällä konsultoida, Oikarainen kuvailee.

– Nykyaikana toimimme niin paljon verkostoissa. Normaalisti yhteen tapaamiseen kuluu tunteja sopimisineen ja matka-aikoineen. Slushissa ehtii tunnissa tavata monia ihmisiä, sellaisiakin, joita on hankala muuten tavata.

Slushin ohjelmasta Oikarainen mieluiten seuraa puheenvuoroja muilta toimialoilta.

– Jos on jo health startup -maailmassa sisällä, voi olla antoisampaa seurata, mitä ihan muualla tapahtuu. Muiden startupien kasvutarinoiden kuuntelemisesta saa vertaistukea ja voimaa.

Oikarainen myös uskoo, että parhaat innovaatiot omalle alalle tulevat yleensä sen ulkopuolelta.

– Alan sisällä ajatukset ovat hyvin lähellä toisiaan, mutta mulla toimialoilla voi olla siirrettäviä ajatuksia. Joskus mielenkiintoiset innovaatiot ovat tosi pieniä, mutta ne voivat muuttaa paljon.

 

Terveysteknologian uusien avausten uupuminen yllätti

LähiTapiolan terveysjohtaja Jani Tikkanen toivoi etukäteen Slushista kohtaamisia terveysteknologiayritysten kanssa, erityisesti sellaisten, joiden ratkaisuissa avainasemassa on data ja sen hyödyntäminen.

Tikkasta harmitti se, että yrityksillä ei juurikaan ollut tarjota uusia avauksia asiaan.

– Yllättävää, että trendi on edelleen puettavissa laitteissa. Terveysteknologiassa mennään sensoriteknologia edellä, ja toki näille ratkaisuillekin on paikkansa.

Tikkanen kuitenkin uskoo, että terveydenhuollon muuttamiseen tarvitaan täysin uusia konsepteja.

– Jotakin muuta kuin mekaanisia laitteita.

Tikkasen Slush-odotukset täyttyivät sen sijaan verkostoitumisen, kansainvälisyyden ja mielenkiintoisten puheenvuorojen osalta. Tikkanen kertoi kuunnelleensa muutaman yrityksen perustajan tarinan, ja etenkin häneen teki vaikutuksen projektinhallintaan ratkaisun kehittäneen Trellon perustajan Michael Pryorin esiintymisestä.

– On aina hyvin inspiroivaa kuulla, miten yrityksissä on päästy vaikeuksien kautta voittoon.

Tikkaseen teki myös vaikutuksen puheenvuoro, jossa kerrottiin Tencentin ja Supercellin menestyksekkäästä yhteistyöstä.

– Uskon vahvasti, että myös terveysteknologiassa löytyy lähitulevaisuudessa vastaavia suomalaisia menestystarinoita, Tikkanen sanoi.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Satakunnan keskussairaala

2 ERIKOISLÄÄKÄRIÄ

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Uutinen

Tiina Aisla tiina.aisla@mediuutiset.fi

Genetiikka mullistaa epilepsian hoidon

Kehitteillä olevan geenipaneelin avulla potilas voi saada yksilöllistä ja nopeaa hoitoa vaikeaan epilepsiaan.

  • 16.2.