SOTEN SÄÄSTÖLINJA

Selvityshenkilöiden tiukka linja: Tekonivelleikkauksiin pääsyä pitää vaikeuttaa

  • 12.2. 15:12

Elina Heino

Kuva: Colourbox

Selvityshenkilöt ovat puhuneet.

Husin tekonivelkirurgiasta vastaava ylilääkäri Jarkko Leskinen ja Tampereen yliopiston ortopedian ja traumatologian professori Matti U.K. Lehto saivat juuri valmiiksi sosiaali- ja terveysministeriön tilaaman selvityksen lonkan ja polven tekonivelkirurgian järjestämisestä Suomessa.

Suomessa tehdään OECD-maiden vertailussa runsaasti polven ja lonkan tekonivelkirurgiaa, ja nyt niitä halutaan vähentää.

Suosituksen tavoitteena on yhtenäistää käytäntöjä siitä, milloin julkisen vallan on taattava Suomessa asuvalle tekonivel. Hoito halutaan rajata niihin, jotka sitä eniten tarvitsevat ja siitä eniten hyötyvät.

Selvityshenkilöiden ehdotus

Nämä tilat estävät aina tekonivelleikkauksen

* Bakteerin aiheuttama infektio, jos se ei ole parannettavissa tai hoidettavissa.

* Etenevät dementoivat sairaudet, johon lääkehoito ei ole tehonnut.

* Pitkälle edennyt ja vaikeaoireinen keuhkoahtaumatauti.

* Potilaan hoitomyöntyvyyden ongelmat ja hoitoon sitoutumattomuus, jos potilaalla on esimerkiksi vaikea psyykkinen sairaus, alkoholismi tai muu sairaus, jotka estävät sekä leikkauksen jälkihoidon toteutuksen, että muun sairauden, kuten diabeteksen, hoidon.

* BMI yli 40, paitsi jos ohjatuilla elintapamuutoksilla tai bariatrisella kirurgialla BMI saadaan asianmukaiselle tasolle.

Lähde: Selvityshenkilöiden raportti, STM

 

Selvityshenkilöiden mukaan leikkauksista päätettäessä on korostettava kustannusvaikuttavuutta ja laatupainotteisia elinvuosia (QALY), joita potilas leikkauksen avulla saavuttaa.

Jälkimmäinen näkökulma saattaa herättää keskustelua esimerkiksi eläkeläisten ja heidän etujaan ajavien järjestöjen parissa.

 

Selvityshenkilöiden raportissa tavallaan harmitellaan sitä, että käytännön ortopedit eivät ole ottaneet tekonivelleikkauksista päättäessään riittävästi huomioon vuonna 2005 laadittuja tekonivelkirurgian yhtenäisen hoidon kriteerejä.

Nyt asiaan halutaan muutos.

Selvittäjien tavoite on, että jatkossa leikkauspäätös ei perustuisi vain nivelmuutoksiin ja niiden aiheuttamiin oireisiin. Arvion pitää olla kokonaisvaltainen, he sanovat.

Se tarkoittaa, että sairaalassa ja sairaalaan lähettävässä terveyskeskuksessa tulisi punnita leikkauksen aiheellisuuden eli syyn lisäksi vasta-aiheet eli miksi ei kannata leikata.

Leikkaamista vastaan puhuvat esimerkiksi potilaan muut sairaudet, jotka huonontavat leikkaustulosta.

– Suunnitellusta leikkauksesta on luovuttava kokonaan, jos riskiä pidetään korkeana suhteessa leikkauksella mahdollisesti saavutettavaan hyötyyn, kerrotaan STM:n tiedotteessa.

 

12. helmikuuta 2018 klo 15.46 juttuun lisättiin kainalo ja selvitysmies-termi korvattiin termillä selvityshenkilö.

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.