SYNNYTYSTEN LAATUEROT

Sairaaloissa on eroja – Synnytysten hoidon laatu vaihtelee yllättävän paljon

  • 8.9.2017 12:46

Elina Heino

Kuva: Colourbox

Tuore väitöskirja tuo synnytysten hoidossa esiin sairaalakohtaisia eroja, joita ei ole aikaisemmin mitattu.

Naistentauteihin ja synnytyksiin erikoistuvan lääkärin Aura Pyykösen tänään perjantaina Helsingin yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus on Suomessa ensimmäinen, jossa käytetään synnytysten hoidon laatumittareita. 

– Toisin kuin muissa Pohjoismaissa, meillä ei ole synnytysten hoidon kansallisia laatumittareita, Pyykönen sanoo.

Meillä on kyllä runsaasti laadukasta rekisteritietoa.

– Sen systemaattista käyttöä tulisi parantaa.

Pyykösen väitöstutkimus antaa omalta osaltaan tähän mallia.

Se perustuu pääosin suomalaiseen syntymärekisteriin, jota on kerätty järjestelmällisesti vuosikymmeniä.

– Syntymärekisteri mahdollistaa sairaalakohtaisen synnytysten laadun vertailun, mutta siihen sitä ei ole käytetty. 

 

Mitä Pyykönen sitten sai vertailemalla selville?

– Löydökset viittaavat todellisiin eroihin toimintakulttuureissa, hän sanoo.

Pyykönen pystyi osoittamaan eroja eri kokoisten sairaaloiden hoidon laadun välillä, mutta ei panemaan sairaaloita paremmuusjärjestykseen.

Kärjistetysti voi sanoa, että suuret sairaalat näyttävät olevan pienempiä turvallisempia lapselle, mutta eivät äidille.

Synnyttäjän riski saada toimenpiteistä komplikaatioita kasvoi sairaalan koon mukana – tosin riski kohosi myös toisessa ääripäässä, pikkuruisissa synnytysyksiköissä.

Tutkittuaan asiaa Pyykönen kallistuu puhumaan keskisuurten synnytyssairaaloiden puolesta.

 

Pyykönen käytti sairaalavertailuissa mittareina muun muassa keisarileikkausten ja sulkijalihasrepeämien määrää.

Hän tutki myös ensisynnytysten käynnistysprosenttia ja yliaikaisia eli yli 42-viikkoisina syntyneiden määrää. Eroja löytyi.

– Yliaikaisia synnytyksiä oli jossakin sairaalassa viisi prosenttia ja toisaalla tuskin prosentti.

Pyykönen halusi selvittää, mikä on turvallisin hetki käynnistää yliaikainen raskaus.

Harmikseen hän ei löytänyt tähän selvää vastausta. Tulokset menivät ristiin.

Käynnistys lisäsi keisarileikkausriskiä 41 raskausviikon tuntumassa, mutta ei enää lähellä 42 raskausviikkoa.

Toisaalta käynnistys pienensi vastasyntyneiden meconium-aspiraatioriskiä ennen 41+5 raskausviikkoa, mutta vaikutusta ei olut havaittavissa enää sen jälkeen.

– Päätös synnytyksen käynnistämisestä vaatii siis huonojen ja hyvien vaihtoehtojen punnintaa.

 

Keisarinleikkaus on äidille ja sikiölle paljon suurempi riski kuin alatiesynnytys, mutta tietyissä tilanteissa se on välttämätön, lopputulosta parantava toimenpide.

Pohjoismaissa on Pyykösen mukaan radikaalisti parempi tilanne kuin muualla maailmassa.

– Trendi on eri. Muualla keisarileikkausten määrä lisääntyy räjähdysmäisesti, mutta meillä Pohjoismaissa nousu on tasaantunut. Se on hieno juttu!

Keisarileikkaus on turvallisuusriski erityisesti synnytyksissä, joissa äiti on jo aiemmin synnyttänyt keisarileikkauksella.

– Voi tulla esimerkiksi istukan kiinnittymishäiriötä.

Pyykönen pitääkin jonkinlaisena laatuhuolena Suomessa sitä, että ensisynnyttäjien keisarileikkausmäärät ovat meilläkin lisääntyneet, kuten myös niiden synnyttäjien määrä, jotka ovat aiemmin keisarileikattu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.