ANTIBIOOTTIRESISTENSSI

Ruotsi sitoi etälääkäriensä käsiä – Näitä sairauksia ei saisi hoitaa etänä

  • 9.2. 10:34

Elina Heino

Etälääkärin vastaanotto on antibioottiautomaatti.

Tämä lääkärikollegoiden käsitys on kantautunut toistuvasti Mehiläisen Digiklinikan vastuulääkärin, Toni Keski-Jyrän, korviin.

– Osa lääkäreistä näkee etälääkärivastaanoton riskinä, hän sanoo.

Keski-Jyrä on huomioinut kollegojen huolen.

Infektiotautien diagnosointi:

Ruotsin suositukset etälääkäreille

Ei saa diagnosoida tai määrätä antibiootteja etänä:

* Keuhkokuume

* Akuutti korvatulehdus

             -

Voi diagnosoida, mutta ei määrätä antibiootteja etänä:

* Iho- ja pehmytkudosinfektiot

* Ylempien hengitysteiden infektio

* Poskiontelotulehdus

* Nielurisatulehdus

* Akuutti keuhkoputkentulehdus (lievissä tapauksissa; antibiootti tarpeeton)

            -

Voi diagnosoida etänä, kun käytössä on riittävän tarkka kuva- tai videoyhteys:

* Borrelioosi

* Akne

* Märkärupi

           -

Voidaan diagnosoida etänä, mutta vaatii näytteen ottamista:

* Klamydia

* Mycoplasma genitalium

           -

Voi diagnosoida ja määrätä antibiootit etänä:

* Virtsarakontulehdus (jos ongelmaton tapaus)

 

Lähde: STRAMA, Samverkan mot antibiotikaresistens

 

– Seuraan reaaliajassa lääkäriemme antibioottien kirjoittamista ja niiden diagnoosiluokkia.

Lääkärikunnan kriittisen käsityksen alkulähde saattaa olla toukokuussa 2015 JAMA Internal Medicinessä julkaistu tutkimus. Siinä verrattiin etälääkärien ja normilääkärien antibioottikäytäntöjä hengitystieinfektioissa.

Antibiootteja kirjoitettiin kutakuinkin yhtä usein. Etälääkärit kuitenkin määräsivät selvästi enemmän laajakirjoisia antibiootteja.

Se ei ole antibioottiresistenssin aikakaudella mairitteleva tulos.

 

Ruotsissa antibioottiresistenssin vastainen yhteistyöelin Strama julkaisi viime syksynä seikkaperäiset suositukset siitä, mitä infektiotauteja voi diagnosoida ja hoitaa antibiooteilla etälääkärin vastaanotolla.

Suomessa vastaavaa ohjeistusta ei ole.

– En ainakaan ole sellaisesta tietoinen, THL:n asiantuntijalääkäri Emmi Sarvikivi sanoo.

Hänen luulisi tietävän. Sarvikivi toimii sihteerinä työryhmässä, joka laati Suomelle mikrobilääkeresistenssin torjunnan kansallisen toimenpideohjelman vuosille 2017–2021.

 

Strama on suosituksissaan erityisen ehdoton kahdessa asiassa.

Etälääkäri ei saa diagnosoida keuhkokuumetta tai akuuttia korvatulehdusta, eikä kirjoittaa niihin antibiootteja.

Osan infektiotaudeista voi Straman mielestä diagnosoida etänä vain, jos käytössä on riittävän tarkka visuaalinen yhteys tai mahdollisuus otattaa näyte.

Viiden tautiryhmän kohdalla etälääkäri voi tehdä diagnoosin, mutta hänen on pidättäydyttävä kirjoittamasta antibiootteja, esimerkkeinä nielurisa- ja poskiontelotulehdukset.

Ainoastaan virtsarakontulehduksen suhteen Strama luottaa täysin etälääkärin arviokykyyn.

 

Kaivataanko Suomeen tällaisia kaikille yhteisiä infektiotautien etähoito-ohjeita?

– Minä ainakaan en kaipaa, Terveystalon Länsi- ja Keski-Suomen palvelujohtaja Joni Suomi sanoo.

Hän työskentelee joskus yhtenä Terveystalon chat-lääkäreistä. Yhtiöllä on myös pienimuotoista etälääkäritoimintaa apteekeissa ja sisäiset säännöt siitä, mitä hoitoa voi antaa etänä.

– Ehdottomuuksien lateleminen on turhaa. Lääkärit kyllä ymmärtävät, että infektioiden etähoitamisessa on oltava kieli keskellä suuta, Suomi sanoo.

Ylähengitystieinfektioista on sovittu, että niihin antibiootteja ei kirjoiteta etänä.

Mehiläisen Keski-Jyrän mielestä kansalliselle linjaukselle olisi tilausta, varsinkin kun etälääketiede näyttää lisääntyvän myös julkisen terveydenhuollon puolella.

 

Vanhustyön lääkäri Olli-Pekka Säde on hyvä esimerkki julkisen puolen etälääkäristä.

Hän on viime kesästä lähtien pitänyt Haminan kaupungin pilotissa etävastaanottoa muistisairaiden hoitokodissa. Pilotti aiotaan lähikuukausina laajentaa muun muassa kiirevastaanotolle ja tehostettuun kotisairaanhoitoon.

Mediuutiset kysyi Olli-Pekka Säteeltä, Joni Suomelta ja Toni Keski-Jyrältä, missä määrin he allekirjoittavat Straman suositukset.

Etälääkärin ehdotukset

Haminan terveyskeskuslääkäri Olli-Pekka Säteen ehdotukset infektiotautien etädiagnostiikan kehittämiseksi:

SUOSITUKSET UUSIKSI. Käypä hoito -suositukseen etädiagnostiikan ohjeet erikseen kahdelle eri etälääkäri-tyypille: ilman apuvälineitä toimiville ja niille, joilla on apunaan etälaitteita.

SITOUTUMINEN. Kaikkien lääkärien on sitouduttava nykyisiin infektiotautien hoito-ohjeisiin. Etätoiminnassa tapaa tämän tästä perinteisten vastaanottojen kautta tulleita potilaita, joille on "läiskitty" antibioottihoitoja ilman työdiagnoosia tai vallitsevien hoitokäytäntöjen vastaisesti.

KIRJAAMISMINIMILUETTELO. Potilaan lähtötietojen ja lääkärin havaintojen tallettamisesta potilaskertomukseen tarvitaan minimikriteeriluettelo.

KIRJAAMISPAKKO. Näihin tarvitaan lääkärille kirjaamispakko: antibioottihoidon määräämisen yksityiskohdat, hoidon tavoitteet, mahdolliset jatkotoimet ja seurantarpeet.

KIRJAAMISAPU. Reseptikirjoitusohjelmiin voisi kuulua vuokaavio, jota pääsee etenemään vain kirjaamalla kriteerit siihen. Lääkäri voisi muun muassa antaa arvionsa siitä, soveltuuko potilas etäyhteydellä hoidettavaksi.

LISÄKOULUTUS. Auttaisiko kirjaamiseen puutteisiin, jos sairaanhoitajakoulutus pitenisi 10-vuotiseksi ja lääkärikoulutus 17-vuotiseksi?

Pääosin he olivat samaa mieltä kuin Strama, mutta säröjäkin löytyi, esimerkkinä nielurisatulehdus.

Straman mielestä sen voi diagno- soida etänä, mutta siihen ei pidä määrätä antibiootteja. Suomessa etälääkäriltä näyttää kuitenkin saavan antibiootin angiinaan, jos nielunäyte on positiivinen.

– Ehdottomasti. En ymmärrä, miksi ruotsalaiset ovat ottaneet kielteisen kannan, Suomi sanoo.

Säde on samaa mieltä, mutta vaatisi lisäksi, että lääkärin käytössä on hoitajan tekemä tutkimus.

 

Haastatellut etälääkärit olivat myös keskenään osin eri mieltä infektiotautien etädiagnostiikan rajoituksista, esimerkkinä keuhkokuume.

Strama on sen suhteen kategorinen: etälääkärillä ei pidä olla keuhkokuumeen kanssa mitään tekemistä.

Keski-Jyrä on samoilla linjoilla, mutta Suomi ja Säde haraavat vastaan.

– Etälääkäri voi diagnosoida keuhkokuumeen, jos on otettu verikoe ja keuhkokuva, Suomi sanoo.

Säde diagnosoisi sen myös, kunhan lääkärillä on kamera ja stetoskooppi. Hän itse kuuluu siihen harvaan joukkoon, jolla on käytössään kehittyneet etäyhteyksien lisälaitteet.

– Ne ovat usein tarkempia kuin pöydällä makaavat antiikkiset otoskoopit ja stetoskoopit. Lisäksi äänianalyysiin on tietokoneohjelmia taudinmäärityksen tueksi, Säde sanoo.

Kun näinkin pienessä otoksessa kannat etävastaanoton rajoista hajaantuvat, niin Suomella on vielä matkaa yhteiseen linjaan.

 

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.