SAIRAALAMILJÖÖ

Potilaat tekevät biisejä sairaalassa – Tyksin keuhko-osasto avasi potilaille luovan tilan

  • 4.12.2017 15:22

Elina Heino

Tyksin keuhkotautien osaston luovassa tilassa potilaat voivat liikkua, piirtää tai vaikka luoda musiikkia. | Kuva: Paul Brück

Turun yliopistollinen keskussairaala rakensi kenties ainoana sairaalana Suomessa luovan toiminnan tilan potilaille.

Kantasairaalan T-sairaalassa keuhkotautien osastolla oleva tila syntyi medisiinisen toimialueen toimialuejohtajan Ilkka Kantolan ja kahden taiteilijan keskusteluista.

Kuvataiteilija Kristiina Turtonen ja elokuvataiteilija, graafinen suunnittelija Paul Brück pohtivat Kantolan kanssa sitä, miten potilaille saataisiin aktivoivaa toimintaa sairaalapäiviin.

Keuhko-osastolla potilaat ovat hiukan kauemmin kuin akuuttiosastolla. Lääkärinkiertoon ja tutkimuksiin menee potilaan päivästä melko lyhyt aika.

– Mietimme, miten potilaat pysyisivät virkeinä osastolla, eivätkä menettäisi lihasvoimia tai mielellisiä voimiaan makaamalla sängyssä, Kantola sanoo.

Hän arvelee, että sopivan aktiivisina pysyvät potilaat saadaan ehkä hiukan passiivisia potilaita aikaisemmin kotiutettuakin. 

 

Luovan toiminnan tilassa on uusia kirjoja ja kolme iPadia, joilla potilaat voivat tehdä musiikkia tai piirtää.

Seinälle heijastetaan maisemavideo, joka vie ajatukset pois sairaalamiljööstä.

Huoneessa on kuntopyörä, jonka näytölle voi valita haluamansa maiseman eli tien, jota pitkin kuntopyöräilijä "etenee".

– Huonetta on jo kokeillut toistakymmentä potilasta. Joku heistä haki huonetoverinsakin mukaan tilaan, Kantola sanoo.

 

Tyksin luovan toiminnan tilalla ei ole esikuvia. Sairaala kaavailee terveystieteen tohtori Anne Isotalon kanssa tutkimusta tilan vaikuttavuudesta.

– Sen suunnittelu on aivan alkuvaiheessa, Kantola sanoo.

Tarkoitus on lähinnä selvittää, miten potilaat tilan ja sen vaikutukset hyvinvoinnilleen kokevat.

 

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Satakunnan keskussairaala

2 ERIKOISLÄÄKÄRIÄ

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Uutinen

Tiina Aisla tiina.aisla@mediuutiset.fi

Genetiikka mullistaa epilepsian hoidon

Kehitteillä olevan geenipaneelin avulla potilas voi saada yksilöllistä ja nopeaa hoitoa vaikeaan epilepsiaan.

  • 16.2.