SUOMI TERVEYSTARKASTUKSESSA

Potilaat otetaan koko ajan enemmän mukaan terveydenhuollon kehitystyöhön

  • 13.7.2017 10:46

Nina Airisto

Kuva: Elämyskuva - Studio Harri Virta - Harri Virta

Potilaan kokemukset otetaan terveydenhuollossa nykyään varsin hyvin huomioon, arvioivat terveydenhuollon asiantuntijat paneelikeskustelussa, joka käytiin potilaan kokemuksen johtamisesta ja arvostamisesta.

Paneeli pidettiin Mediuutisten järjestämässä Suomi terveystarkastuksessa -tapahtumassa Porin SuomiAreenassa keskiviikkona.

– Potilaan kokemusten kerääminen on avoin tapa kaikkialla, ja potilastyytyväisyyskyselyt ovat johtamisen välineitä toiminnan kehittämisessä, terveyskeskuslääkäri Jaana Puhakka Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirastosta sanoi keskustelussa.

 

Puhakka mietti, että perinteiset tyytyväisyyskyselyt ovat siitä hyödyllisiä, että niihin vastaa palveluita käyttänyt henkilö. Hänen omassa organisaatiossaan asiakkaat on otettu mukaan toiminnan kehitystyöhön myös asiakasiltojen järjestämisen myötä, mutta pystyvätkö asiakkaat ottamaan kantaa terveyskeskuksen palveluihin?

– Kun puhumme asiakkaista, henkilöt eivät välttämättä ole meillä potilaina, Puhakka sanoi.

Johtaja Tuula Helander Eteläisestä Syöpäkeskuksesta ja Hyksistä uskoo, että potilaat otetaan enenevissä määrin mukaan rakentamaan terveydenhuollon ja esimerkiksi yliopistosairaaloiden prosesseja. Syöpäkeskuksenkin toimintaa tarkastelee nykyään myös kahdeksasta syöpäpotilaasta koostuva potilasraati.

– He katsovat systemaattisesti strategiasta asti, että palveleeko toiminta potilasta, Helander kertoi.

 

Syöpäkeskuksen potilasraati on jo vaikuttanut muun muassa siihen, että syöpäpotilaiden ensikäyntiohjeet yksinkertaistettiin. Potilaan näkökulmasta toimintamallit näyttävät monesti hyvin erilaisilta kuin ammattilaisten silmin.

– Potilas on ainoa, joka kulkee koko linkin A:sta Ö:hön. Ammattilaiset näkevät siitä vain pienen osan. Kuitenkin hoito on kokonaisuus, jonka haluamme toimivan. Potilailla on loistavia kysymyksiä, ideoita ja ajatuksia, Helander muistutti.

Terveydenhuollon organisaatioissa pitää kuitenkin olla halu oppia potilaan kokemuksista. Tässä auttaa, jos organisaatiolla on selvä prosessi potilaan näkökulman hyödyntämiseksi.

– Prosessi on saatava sellaiseksi, että kun potilas jättää mielipiteen, se käsitellään johtoryhmässä ja jalkautetaan sitten osastolle, Helander sanoi.

Helander näkee, että terveydenhuollon sertifioinnit ja akkreditoinnit auttavat raivaamaan muutoksia voimallisemmin eteenpäin.

– Ohjelman pitää kuitenkin olla konkreettinen, jotta henkilökunta sitoutuu siihen. Silloin toimintaa on mahdollista muuttaa.

Suomi terveystarkastuksessa -tapahtuman kumppaneina olivat Doctagon, Roche, MSD, Celgene, Lääketeollisuus ry ja Cocomms.

 

Tuula Helanderin työpaikka korjattu 14.7. kello 12

.

Lue lisää:

Ministeri Saarikko: Lääkekorvausjärjestelmä ei ole pysynyt lääketieteen kehityksen perässä

Terveydenhuollon asiantuntijat: Lääkekorvausjärjestelmän korjaaminen olennaista

StartUp Healthin johtaja Aki Koivistoinen: Genomitietoon perustuvat terveyssovellukset yleistyvät nopeasti

Terveysteknologia ja väestöryhmien terveyserot kiinnostivat Porissa – "Muilta aloilta tulevien innovaattoreiden merkitys kannattaisi sote-alalla nähdä isompana mahdollisuutena

Lääkäreiden mielestä terveydenhuolto on epätasa-arvoista eri väestöryhmien välillä

Sote-uudistuksen suunnitelmat epäselviä lääkäreille

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.