TOIMITUKSELTA

Poikkeuksia luvassa! – Nukutusleikkauksia saakin ehkä tehdä sairaaloissa, joista puuttuu ympärivuorokautinen päivystys

  • 12.2. 12:19

Elina Heino

Kuva: Jussi Helttunen

Perjantaina virka-ajan viimeisillä minuuteilla sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti kiinnostavasta asiasta.

Se kertoi lähettäneensä lausunnolle arvioitavaksi ehdotuksen, joka muuttaa pelin henkeä nukutusta vaativien leikkausten keskittämisessä vain niihin sairaaloihin, joissa on useiden erikoisalojen ympärivuorokautinen päivystys.

Paljon tunteita herättänyt pelisääntö pysyy entisellään, mutta siihen halutaan tehdä poikkeus.

Suunnitellusta poikkeuksesta näyttää tulevan ovi, joka antaa maakunnille mahdollisuuden käyttää esimerkiksi yksityispuolen leikkauskapasiteettia, vaikkei yksityisillä olisi tarjota kuntalaisille avointa useiden erikoisalojen 24h päivystystä.

Samalla siunataan ilmeisesti sekin hieman epämääräinen ilmiö, että yliopistosairaanhoitopiireissä teetetään leikkauksia aiemmissa kaupunginsairaaloissa, vaikka niissäkään ei pääsääntöisesti ole kuntalaisille avointa yhteispäivystystä.

Se on ollut käytäntö, kunhan leikkaavat sairaalat toimivat lähellä pääsairaalan teho-osastoa ja päivystystä.

 

Muistatteko vielä mistä tähän liittyvästä kohuttiin syksyllä?

Uusi lainsäädäntö oli luonut tilanteen, jossa nukutus kunnallisessa sairaalassa oli ikään kuin vaarallisempi kuin yksityisellä puolella tehty.

Kunnallinen sairaala ei saanut enää tehdä edes viiden minuutin nukutusta vaativaa lapsen korvien putkitusta ilman ympärivuorokautista erikoisalojen päivystystä, kuten kirjoitimme Mediuutisissa syyskuussa.

Yksityistä terveydenhuoltoa tämä rajoitus ei koskenut.

Sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Timo Keistinen sanoi silloin Mediuutisten haastattelussa, että ministeriö on tiedostanut ongelman ja se tullaan ratkaisemaan. Yksityinen ja julkinen terveydenhuolto pannaan lähivuosina kaikin puolin samalle viivalle, hän lupasi.

 

Onko nyt lausunnolle lähtenyt "arviomuistio" ratkaisu tähän haloohon?

Ei oikeastaan.

Kaikki muistiossa ehdotutut poikkeukset oikeuteen tehdä kiireettömiä leikkauksia koskevat julkisen puolen sairaaloiden lisäksi vain niitä yksityisen terveydenhuollon palveluja, joita sairaanhoitopiiri hankkii ostopalveluna, palvelusetelillä tai muulla tavalla.

Ei siis puhtaasti yksityisin varoin tehtyjä leikkauksia.

Jos potilaalta leikataan vaikka rannemurtuma vakuutusyhtiön laskuun yksityissairaalassa, nukutukseen ei edelleenkään vaadita erikoisalojen ympärivuorokautista päivystystä.

 

Mitä sitten tiedetään uusista suunnitelmista eli ehdoista, joilla STM sallisi kiireettömiä anestesiaa ja leikkausolosuhteita vaativien leikkausten tekemistä paikassa, jossa ei ole kuntalaisille avointa ympärivuorokautista yhteispäivystystä?

Ehtoja on ainakin pari.

Asiasta pitää sopia erikoissairaanhoidon järjestämissopimuksessa. Lisäksi leikkaavassa yksikössä on täytyttävä säädökset, joilla varmistetaan riittävä valmius hoitaa kiireettöminä leikattujen potilaiden mahdolliset komplikaatiot.

STM:n tiedotteen mukaan yksi vaateista on, että leikkaavasta yksiköstä pitää pystyä siirtämään potilas alle puolessa tunnissa jatkohoitoon täyden palvelun sairaalaan.

Mutta siihen tieto oikeastaan loppuukin. Mitä säädökset tarkalleen ovat, sitä ei tiedetä, sillä se säädetään joskus myöhemmin valtioneuvoston asetuksella.

Ei käy kateeksi tahoja, joiden pitää antaa lausunto ennen kuin kaikki potilasturvallisuuteen vaikuttavat kriteerit tiedetään.

 

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.