TERVEYDENHUOLLON REVISIO -BLOGI

Perusterveydenhuollon horisontti 2020

  • 21.6.2017 10:01

Jani Tikkanen

Keskikesän kynnyksellä on mukava antaa laineiden liplattaa ja visioida velvoitteista vapaana.

Tässä on tullut kirjoiteltua aiheesta jos jonkinmoisesta perusterveydenhuollon nykytilanteesta, mutta mitä jos visioita eivät sitoisi nykyiset seinät tai asetukset, vaan järjestelmän voisi rakentaa puhtaalta pöydältä?

Muistuttaisiko lopputulema edes etäisesti nykytilannetta?

Alla muutamia omia ajatuksia siitä, mihin suuntaan laivaa voisi ajaa. Blogin tarkoitus on alusta alkaen ollut herätellä debattia, joten kritiikkiä ja muita visioita otetaan enemmän kuin mielellään vastaan!

 

Terveyspalveluiden keskeinen tehtävä on ylläpitää terveyttä ja hyvinvointia. Siksi palvelut olisivat arjessa läsnä ilman kynnyksiä, vuoden jokaisena päivänä ja vuorokauden jokaisena hetkenä.

Ihmisten tarpeisiin reagoitaisiin viivästyksettä ja kyseenalaistamatta.

euranta, tukeminen ja edukaatio olisi jatkuvaa ja yksilöllistä. Nämä etulinjan tarpeet hoitaisi keskusteleva tekoäly, joka ei väsyisi tsemppaamaan elintapojen muutoksissa eikä murisisi soittajilleen aamuyöllä, vaan jaksaisi tukea ja auttaa aina tarpeiden mukaan. Se aistisi jatkuvasti trendejä terveydentilassa ja toimintakyvyssä.

Ihmisillä olisi tekoälyn kautta enemmän tartuntapintaa osallistua omaan terveydenhoitoonsa.

 

Painopiste olisi ennaltaehkäisyssä.

Koko väestön genomia ei sekvensoitaisi, mutta jokaisen palveluiden piiriin tulevan taustat, nykytilanne ja ennuste arvioitaisiin aiemmin kertyneiden datapisteiden ja parhaan mahdollisen näytön mukaisesti.

Tässä pisteessä luotaisiin käytännön suunnitelma asiakkaan kanssa vähintään tupakoinnin, alkoholin, liikunnan ja painotrendin suhteen. Käytännössä tämä toteutuisi automaation avulla jo ennen kuin asiakas olisi koskaan astunut sisään yhteenkään toimipisteeseen. Korkeampi äly oppisi jatkuvasti sille syötettävistä päätetapahtumista yhä tarkemmaksi ennusteissaan.

Jokaisesta meistä on jo olemassa massiivinen määrä datapisteitä menneiltä vuosilta, puhumattakaan lähitulevaisuudesta (mm. sensoridata). Preventiossa vastuuta kantaisivat myös muut kuin puhtaasti sairauksiin koulutuksensa saaneet, ja terveysvalmennuksen osaamista skaalattaisiin digitalisoimalla sitä.

 

Prevention vuotaessa, vakavampien sairauksien yllättäessä ja toimintakyvyn heikentyessä fyysinen ammattilaisten verkko olisi edelleen toiminnan selkäranka. Resurssi riittäisi nykyistä paremmin hyödyntämällä eturintamassa edellä mainittua tekoälyä.

Lääkärivastaanotot ja päivystyspisteet saisivat tällöin osaamisestaan enemmän irti, ja jokaisessa kontaktipisteessä potilaan kokonaistilannetta ehdittäisiin tarkastella laajemmin.

Mahdollisimman moni asia kerralla kuntoon ja aina myös preventio asialistalla. Vähemmän pikaravintola-pisteitä ja enemmän pitkää tähtäintä.

 

Tietojärjestelmät eivät olisi päivitettyjä dinosauruksia, vaan vapaasti muokattavia, avoimen rajapinnan kevyitä työkaluja, jotka skaalautuisivat toiminnan tarpeisiin. Tietojärjestelmät vapauttaisivat jälleen pitkälle automaation ansiosta ammattilaisten energiaa potilastyöhön.

Järjestelmässä olisi myös suora rajapinta asiakkaille tarvittavaan vuorovaikutukseen. Terveysdata ei olisi tietojärjestelmien omaisuutta, vaan liikkuisi mahdollisimman vapaasti raamien sisällä.

 

Prosessit olisivat niin pitkälle mallinnettuja ja suunniteltuja, etteivät henkilöstön poissaolot ja vaihtuvuus aiheuttaisi yskänpuuskia päivittäistoiminnoissa.

Terveyspalveluiden hallinto olisi ultrakevyt ja vähäportainen. Johtajat kantaisivat vahvasti vastuuta ja viestisivät avoimesti.

Itse ammattilaisten joukkue olisi pitkälti itseohjautuva. Yhteistyötä eri toimijoiden välillä kasvatettaisiin tietoisesti, ja eri resursseja jaettaisiin joustavasti potilaan eduksi. Kaikki siilot purettaisiin.

Hankinnoissa suunnitelmallisuus olisi avainsana. Myös omaisuutta tilojen ja laitteiden muodossa hyödynnettäisiin suunnitelmallisesti. Se kliseinen hukka puristettaisiin toiminnasta pois.

 

Kaikkea toimintaa arvioitaisiin seurantaa myöten automaattisesti ja huonoista käytännöistä luovuttaisiin.

Kaikki toiminta tähtäisi terveyshyötyjen tuottamiseen – ei suoritetavoitteiden tai poliittisten ideologioiden täyttämiseen.

Palveluiden rahoitusmalli pohjautuisi kokonaisvastuuseen ja kannustaisi lisäämään vaikuttavuutta kaikilla rintamilla. Asiakaslähtöisyys olisi keskeinen lähtökohta lääketieteellisen näytön asettamissa raameissa.

 

Erikoissairaanhoito olisi voimakkaammin läsnä myös perustasolla, jolloin arjen ja konsultin välillä ei olisi mustia aukkoja.

Koko terveydestä ja kustannuksista vastaava taho vastaisi siis hoidosta mahdollisimman pitkälle erikoistason ohjeistuksen mukaisesti.

Kotihoitoa vahvistettaisiin digitaalisesti ja yhteisön resursseja yhdistettäisiin siten, että toiminnan painopiste olisi myös kotihoidossa preventiossa ja jatkuvassa seurannassa. Yhä useampi saisi elää pidempään ja arvokkaasti kotonaan sairauksistaan huolimatta.

Osastohoidon fokus säilyisi akuuttien sairauksien hoitamisessa ja toimintakyvyn ripeässä palauttamisessa. Lääketieteellinen tuki olisi läsnä myös pyhinä ja yöaikaan.

 

Isossa kuvassa päätavoite eli terveyden tuottaminen olisi edelleen identtinen nykytilanteeseen nähden, mutta paljon voitaisiin tehdä toisin vaikuttavuuden lisäämiseksi ja budjettien taittamiseksi.

Kiinteistä fyysisistä pisteistä siirryttäisiin lähemmäksi ihmisten arkea ja terveysdataa hyödynnettäisiin huomattavasti nykyistä laajemmin. Monesti väärinymmärretty big data lunastaisi odotuksensa ja heittäisi lääketieteen kehityskertoimen taas omille luvuilleen.

Ihmisten mahdollisuudet kantaa vastuuta ja vaikuttaa omaan terveyteensä lisääntyisivät.

Lääkäreiden ja muiden hyvinvointiammattilaisten osaamista skaalattaisiin paitsi digiratkaisujen, myös käytännön toiminnan muutosten kautta. Käytännössä vähemmällä tuotettaisiin aidosti enemmän.

 

Kaikki tämä olisi jo toteutettavissa ja maailmalta löytyy rohkaisevia avauksia. Se, kenellä on rohkeutta ravistella ja uudistaa koko toimintamalli ensimmäisten joukossa, tulee luomaan vielä valtavan määrän terveyshyötyjä väestölleen ja hyvin nukuttuja öitä organisaattoreilleen.

Muutos on tarpeellinen ja joka tapauksessa tulossa, joten annetaan ajatusten välillä laukata. Satavuotias Suomi ansaitsee rohkeita visioita ja tekoja niiden eteen.

Aurinkoista ja vähälumista kesää kaikille!

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.