TUTKIMUKSET

Päivällä saadut haavat paranevat kaksi kertaa nopeammin

  • 13.11.2017 13:35

Tekniikka & Talous

Päivällä saadut vammat paranevat yöllisiä vammoja nopeammin, kertoo New Scientist.

Tuoreen tutkimuksen perusteella haavat vaikuttavat paranevan jopa kaksi kertaa nopeammin, jos ne on saatu päivällä kuin jos vamma on tullut yöaikaan.

Cambridgeläisen molekyylibiologialaboratorion tutkijat ovat tutkineet, kuinka ajankohta vaikuttaa haavojen paranemiseen. He havaitsivat, että tiettyjen ihosolujen geenit menevät päälle ja pois päältä päivä-yö-vaihtelun mukaan. Nämä fibroblasteiksi kutsutut solut auttavat sulkemaan haavan sen jälkeen, kun iho on vaurioitunut. Geenit, joiden aktiivisuus vaihtelee päivän mittaan, osallistuvat tähän.

Löytö yllätti tutkijat ja niinpä he päättivät analysoida palovammoista kerättyjä aineistoja. Niiden perusteella päivällä saadut vammat parantuivat keskimäärin paljon nopeammin, vain 17 päivässä, verrattuna yöllä saatuihin vastaaviin vammoihin. Niillä paranemiseen kului keskimäärin 28 päivää.

- Paraneminen riippuu siitä, mihin aikaan vamma on saatu. Päivällä paraneminen voi tapahtua jopa 60 prosenttia nopeammin, sanoo tutkija Nathaniel Hoyle.

Kun iho vaurioituu, fibroblastit rynnistävät haavaan ja muodostavat matriisin, joka auttaa ihosoluja liikkumaan, kasvamaan ja parantamaan vaurion.

Hiirikokeissa selvisi, että solut tulevat hiiren normaalina valveillaoloaikana paikalle kaksi kertaa nopeammin kuin sen uniaikana.

Se johtuu ilmeisesti noin 30 geenistä, jotka ovat valveillaoloaikana aktiivisempia. Ne auttavat kontrolloimaan proteiinia, jota fibroblastit käyttävät liikkumiseen.

Tutkijat arvelevat paranemisen olevan yhteydessä nisäkkäiden vuorokausirytmiin, koska loukkaantumisia tapahtuu todennäköisimmin silloin, kun olemme aktiivisia.

Jos lääkkeillä pystytään huijaamaan vammakohtaa luulemaan, että on päivä, vammat voisivat parantua nopeammin.

Tutkimuksen julkaisi Science Translational Medicine.

Lähde: Miina Rautiainen, Tekniikka & Talous

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.